Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

18

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Μέσω κάψουλας η εξέταση του εντέρου
ΥΓΕΙΑ

Μέσω κάψουλας η εξέταση του εντέρου

Η κάψουλα, μεγέθους χαπιού, διαθέτει αισθητήρες αερίων και θερμοκρασίας, ένα μικρό υπολογιστή, ένα μεταδότη ραδιοσυχνοτήτων και μικροσκοπικές μπαταρίες. Αφού συλλέξει τα στοιχεία στέλνει ασύρματα τα δεδομένα σε ένα κινητό τηλέφωνο. Η νέα τεχνολογία μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο που διαγιγνώσκονται και αποτρέπονται οι διαταραχές και παθήσεις του εντέρου, καθώς επίσης να μειώσει τις επεμβατικές εξετάσεις όπως […]

Η κάψουλα, μεγέθους χαπιού, διαθέτει αισθητήρες αερίων και θερμοκρασίας, ένα μικρό υπολογιστή, ένα μεταδότη ραδιοσυχνοτήτων και μικροσκοπικές μπαταρίες. Αφού συλλέξει τα στοιχεία στέλνει ασύρματα τα δεδομένα σε ένα κινητό τηλέφωνο.

Η νέα τεχνολογία μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο που διαγιγνώσκονται και αποτρέπονται οι διαταραχές και παθήσεις του εντέρου, καθώς επίσης να μειώσει τις επεμβατικές εξετάσεις όπως η κολονοσκόπηση.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIΤ), με επικεφαλής τον καθηγητή Κουρός Καλαντάρ-Ζαντέχ, δήλωσαν ότι ανακαλύψεις αυτού του είδους στο μέλλον θα βοηθήσουν σημαντικά περίπου το 20% των ανθρώπων παγκοσμίως, οι οποίοι υποφέρουν από κάποιο γαστρεντερικό πρόβλημα.

«Το στομάχι απελευθερώνει οξειδωτικές χημικές ουσίες για να διασπά και να καταπολεμά τις ξένες ουσίες που μένουν στο στομάχι περισσότερο από το συνηθισμένο. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένα σύστημα γαστρικής προστασίας κατά των ξένων ουσιών, που ποτέ έως τώρα δεν είχε βρεθεί» δήλωσε ο καθηγητής.

Μια ακόμα παρατήρηση που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν είναι ότι το παχύ έντερο μπορεί να περιέχει οξυγόνο και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, αν κάποιος έχει κάνει διατροφή με πολλές ίνες. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την παλαιά πίστη ότι δεν υπάρχει ποτέ οξυγόνο στο έντερο» δήλωσε ο Καλαντάρ.

Ακόμη, η κάψουλα προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο καταγραφής των δραστηριοτήτων του μικροβιώματος, κάτι πολύ σημαντικό για τη γενικότερη υγεία του εντέρου, χωρίς να χρειάζεται να γίνεται ανάλυση κοπράνων ή λήψη δειγμάτων μέσω χειρουργικής επέμβασης.

Αφού η κάψουλα πέρασε τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους, δείχνοντας ότι είναι ασφαλής και χωρίς παρενέργειες, το επόμενο βήμα είναι να καταστεί διαθέσιμη στην αγορά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις