Δικαιολογημένες χαρακτηρίζει τις χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το μέλος του ΔΣ του ESM, Κάλιν Γιάνσε ωστόσο σημειώνει οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά το τέλος του προγράμματος αν θέλει η Ελλάδα να στέλνει θετικά μηνύματα. Το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών […]
Δικαιολογημένες χαρακτηρίζει τις χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το μέλος του ΔΣ του ESM, Κάλιν Γιάνσε ωστόσο σημειώνει οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά το τέλος του προγράμματος αν θέλει η Ελλάδα να στέλνει θετικά μηνύματα.
Το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών είναι δικαιολογημένο δεδομένων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών μέτρων που έχει λάβει η χώρα, δήλωσε σήμερα ο Κάλιν Άνεβ Γιάνσε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
«Τα επίπεδα των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αυτή τη στιγμή είναι δικαιολογημένα», δήλωσε ο Γιάνσε σε συνέντευξή του στο Reuters και το IFR της Thomson Reuters αυτή την εβδομάδα.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό 12ετίας την Τετάρτη περίπου στο 3,68%, πριν σημειώσει μικρή άνοδο μαζί με τις αποδόσεις άλλων ομολόγων στην ευρωζώνη.
«Προώθησαν πρωτόγνωρα επίπεδα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και είναι μία από τις λίγες χώρες στην ευρωζώνη που έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα μαζί με την Ολλανδία και τη Γερμανία», δήλωσε ο Γιάνσε στο Reuters.
«Μην ξεχνάτε ότι το ελληνικό έλλειμμα ήταν πάνω από το 15% το 2009».
Ο Γιάνσε δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την πρόοδό της στις μεταρρυθμίσεις ακόμα κι αν βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, οπότε και αναμένεται αυτό να λήξει.
«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να συνεχίσουν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων ακόμα κι αν λήξει αργότερα φέτος το πρόγραμμα του ESM», δήλωσε. «Κάποιοι ίσως φοβούνται ότι αυτό δεν θα συμβεί, αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει να στέλνει αυτό το θετικό μήνυμα».