Στην Αστυνομία ρίχνει την ευθύνη ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας την «έφοδο» του Ρουβίκωνα στο χώρο του κοινοβουλίου. «Για το θέμα αυτό έχω σιωπήσει επί πεντάμηνο, γιατί θεσμικά δεν είναι σωστό οι υπεύθυνοι παράγοντες να τοποθετούνται δημόσια για επιχειρησιακά προβλήματα της αστυνομίας. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, σε συνέντευξή […]
Στην Αστυνομία ρίχνει την ευθύνη ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας την «έφοδο» του Ρουβίκωνα στο χώρο του κοινοβουλίου.
«Για το θέμα αυτό έχω σιωπήσει επί πεντάμηνο, γιατί θεσμικά δεν είναι σωστό οι υπεύθυνοι παράγοντες να τοποθετούνται δημόσια για επιχειρησιακά προβλήματα της αστυνομίας. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην επικείμενη έξοδο από τα μνημόνια.
«Η έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει έξοδο από τις προσυμφωνημένες αξιολογήσεις και από την ανάγκη των δόσεων για την εξυπηρέτηση του χρέους. Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι βγαίνουμε από την κρίση», τόνισε.
Εκτιμώντας ότι μέχρι τις εκλογές, η ανεργία θα έχει μειωθεί αισθητά, ο κ. Βούτσης, υποστήριξε ότι ««όταν η χώρα θα μπορεί να δανείζεται με πολύ μικρότερα επιτόκια, όπως η Πορτογαλία, είναι σαφές ότι θα υπάρξουν δυνατότητες για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό».
Επίσης, επέκρινε τη ρητορική του ΣΕΒ ότι δεν είναι προτεραιότητα η αύξηση του μισθού, επισημαίνοντας ότι όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΕΒ, έχουν πει ότι το μισθολογικό κόστος δεν επιβαρύνει την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη των βιομηχανιών.
Για πλειστηριασμούς και τριτέκνους
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, «μάλλον περιποιεί τιμή» στην κυβέρνηση η αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο «αν δούμε τι ζητούσαν το ΔΝΤ και οι άλλοι σε σχέση με την εργατική νομοθεσία», προσθέτοντας ότι εκεί που ανακύπτει πιο σοβαρός προβληματισμός αφορά τους πλειστηριασμούς και τους τρίτεκνους, και ότι «ο προβληματισμός μας έχει να κάνει με την ουσία της ανάπτυξης του εργατικού κινήματος και τα προβλήματα που είναι υπαρκτά».
Σε κάθε περίπτωση, υποστηριξε ότι «η απεργία ποσώς χτυπιέται από τη συγκεκριμένη διάταξη» αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΚΚΕ, που εξέλαβε «μόνο ως κίνηση που έχει να κάνει με τον συσχετισμό με τις δυνάμεις της πέραν το ΣΥΡΙΖΑ αριστεράς».
Η κυβέρνηση εργάζεται σε νέα ρύθμιση για την πρώτη κατοικία
Αναφορικά με την πρώτη κατοικία, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία «διευκολύνει και τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία», ενώ θα προκύψει ύστερα από συνεννόηση με τους θεσμούς.
Αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, επισήμανε ότι θα μπορούσε να περάσει θεσμικά στο Σύνταγμα «η ακριβής διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου της οικονομικής ευρωστίας και των οικονομικών δεδομένων των επιχειρηματιών μαζί με τις υποχρεώσεις για εργασιακά και για την ψυχαγωγία» των υποψήφιων καναλαρχών.
Για την πΓΔΜ
Για το Σκοπιανό, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση «θα προχωρήσει αποφασιστικά, γρήγορα με τους αναγκαίους συμβιβασμούς στη γραμμή που έχει χαραχθεί από το 2008 και ύστερα, αξιοποιώντας τους σημερινούς συσχετισμούς στην ΠΓΔΜ, αλλά κυρίως παίζοντας το δικό μας χαρτί των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου».
Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί σημαντική πλειοψηφία στη Βουλή για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ενώ οι «όποιοι κραδασμοί στην κυβερνητική πλειοψηφία, εάν υπάρξουν, θα είναι ελεγχόμενοι και σε καμιά περίπτωση δεν θα διακυβευτεί η πορεία της κυβέρνησης».
Παράλληλα, απέρριψε σενάρια πρόωρων εκλογών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και εφόσον ο κ. Βούτσης θα έχει μαζί του «την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του εξαιρετικού πορίσματος που εκδόθηκε από την αρμόδια επιτροπή για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις».