Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Τεκνοποίηση: Ηλικιακά όρια για άνδρες και γυναίκες
ΥΓΕΙΑ

Τεκνοποίηση: Ηλικιακά όρια για άνδρες και γυναίκες

Ισχύουν παρόμοια όρια ηλικίας για τους άνδρες, όπως για τις γυναίκες; Σύμφωνα με τον μαιευτήρα- χειρουργό γυναικολόγο, γιατρό Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Κωνσταντίνο Κωσταρά,”η απάντηση είναι αρνητική. Οι άνδρες δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες χρονικές προθεσμίες με τις γυναίκες. Όπως είναι λογικό μετά την ηλικία των 50 υπάρχει μια δραστική πτώση στην ποσότητα, την κινητικότητα και την ποιότητα του σπέρματος, […]

Ισχύουν παρόμοια όρια ηλικίας για τους άνδρες, όπως για τις γυναίκες; Σύμφωνα με τον μαιευτήρα- χειρουργό γυναικολόγο, γιατρό Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Κωνσταντίνο Κωσταρά,”η απάντηση είναι αρνητική.

Οι άνδρες δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες χρονικές προθεσμίες με τις γυναίκες. Όπως είναι λογικό μετά την ηλικία των 50 υπάρχει μια δραστική πτώση στην ποσότητα, την κινητικότητα και την ποιότητα του σπέρματος, αλλά παράλληλα υπάρχουν πολλά διάσημα παραδείγματα ανδρών που έγιναν πατέρες πολλά χρόνια μετά τα 50″.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν, για παράδειγμα, απέκτησε παιδί στην ηλικία των 73, και ο Tony Randall απέκτησε δύο παιδιά στα 70 του. Η περίπτωση του γηραιότερου «νέου» πατέρα που έχει καταγράφει είναι ένας Ινδός αγρότης που ονομάζεται Nanu Ram Jogi, ο οποίος έγινε μπαμπάς ενός παιδιού στην ηλικία των 90, το 2007.

Αλλά “αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα γονιμότητας για τους άνδρες δεν υπάρχουν. Η ανδρική γονιμότητα μειώνεται καθώς περνούν οι δεκαετίες, ιδίως μετά την ηλικία των 35. Ο αριθμός σπερματοζωαρίων στους άνδρες ηλικίας 50-80 ετών είναι συνήθως περίπου 75% του αριθμού των ανδρών ηλικίας 20-50 ετών.

Η κινητικότητα τείνει να είναι καλύτερη πριν την ηλικία των 25 και χαμηλότερη μετά την ηλικία των 55. Από την ηλικία των 35 έως 55, η κινητικότητα του σπέρματος έχει πράγματι αποδειχθεί ότι μειώνεται κατά 54 τοις εκατό, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά ένας άνδρας κάνει σεξ.

Το πιο σημαντικό μέρος, είναι οι αλλαγές στην ποιότητα του σπέρματος μετά την ηλικία των 50. Ενώ οι γυναίκες συνήθως παίρνουν όλη την ευθύνη όσον αφορά την ηλικία και τις γενετικές ανωμαλίες και στους άνδρες δίνεται ένα «δικαιολογητικό» από την κοινωνία, η αλήθεια είναι ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να έχουν παιδιά με γενετικές ανωμαλίες ή άλλα προβλήματα υγείας.

Προβλήματα υγείας στο παιδί

Μέχρι στιγμής, οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο γονιός, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει για να γεννηθεί ένα παιδί με αυτισμό, σχιζοφρένεια, σύνδρομο Down ή άλλες γενετικές ασθένειες, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τη μητέρα να αποβάλει.

Η γονιμότητα των ανδρών δεν εξαφανίζεται με την ηλικία όπως στις γυναίκες και δεν φέρουν τους ίδιους κινδύνους που προκαλούνται στις γυναίκες όσον αφορά τις επιπλοκές της καρδιάς και του πρόωρου τοκετού. Παρά το ότι υπάρχει η δυνατότητα να γονιμοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία, αυτό θα πρέπει να γίνεται με σκέψη και συζήτηση του ζευγαριού αλλά και τη συμβουλή του ειδικού για την αναπαραγωγή.

Επίσης, υπάρχει ένα τελευταίο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε… Δεν είναι πολύ δύσκολο να τρέχεις πίσω από ένα βρέφος μετά τα 60″;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις