Ξεπέρασαν το “φράγμα” των 1.000, τα κρούσματα της ιλαράς στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από τα μέσα Μαΐου έως και χθες το μεσημέρι είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 1.068 κρούσματα ιλαράς, εκ των οποίων περίπου 100 το τελευταίο δεκαήμερο, γεγονός που καταδεικνύει ότι η επιδημία της νόσου στη […]
Ξεπέρασαν το “φράγμα” των 1.000, τα κρούσματα της ιλαράς στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από τα μέσα Μαΐου έως και χθες το μεσημέρι είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 1.068 κρούσματα ιλαράς, εκ των οποίων περίπου 100 το τελευταίο δεκαήμερο, γεγονός που καταδεικνύει ότι η επιδημία της νόσου στη χώρα μας είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται από την Αττική και την Πελοπόννησο (κυρίως Αχαΐα, Ηλεία και Κόρινθο), ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι περιστατικά ιλαράς δηλώνονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ από τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι (μόνο με μία δόση).
Η ιλαρά φαίνεται να “στοχεύει” περισσότερο μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, ενώ στον υπόλοιπο ελληνικό πληθυσμό η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Εως και χθες είχαν καταγραφεί δύο θάνατοι λόγω ιλαράς, ένα βρέφος 11 μηνών και ένας 17χρονος.
Τουλάχιστον ένα στα δύο περιστατικά ιλαράς χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ ένα στα δέκα παρουσίασε επιπλοκές με συχνότερες την πνευμονία, την ωτίτιδα, τη βρογχίτιδα και την ήπια ηπατική διαταραχή.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) σε παιδιά και ενηλίκους που δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες δόσεις. Η χορήγησή του, αντενδείκνυται σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή, εγκύους και άτομα που παρουσίασαν αλλεργία σε προηγούμενη δόση του εμβολίου.
Με δεδομένο το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού Ρομά, το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε προχωρήσει από τον Αύγουστο έως και τα μέσα Δεκεμβρίου σε μαζικό εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού σε καταυλισμούς. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 5.048 δόσεις MMR σε παιδιά στις κοινότητες Ρομά ηλικίας 12 μηνών έως 18 ετών.