Μείωση του αφορολογήτου με επιβαρύνσεις έως 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες μαζί με τη νέα μείωση των συντάξεων κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019 φέρεται αποφασισμένο να επιβάλει τον Μάιο το ΔΝΤ στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Οι επιβαρύνσεις, εφόσον εφαρμοστούν από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά, θα αφαιρέσουν από τις τσέπες των φορολογουμένων 2% του ΑΕΠ ή περίπου 3,6 δισ. ευρώ αυξάνοντας τις πιθανότητες ενεργοποίησης ενδεχόμενων εκλογικών αντανακλαστικών μέσα στο 2018.
Με υπερσυγκράτηση των δημοσίων δαπανών και ψαλίδι ακόμα και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε καθεστώς εξαντλητικής φορολόγησης, πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται πως υπερέβη τον αναθεωρημένο στόχο για 2,4% του ΑΕΠ ακόμα και μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και την εξόφληση ενός μπαράζ παροχών. Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο τέλος Δεκεμβρίου, τα οποία μαρτυρούν πλεόνασμα 1,976 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός ζητούσε πλεόνασμα 877 εκατ. ευρώ.
Για «αχρείαστα υψηλό και επιβλαβές πρωτογενές πλεόνασμα», στις πλάτες των δημοσίων δαπανών και της ανάπτυξης, κάνουν λόγο οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και Ντόρα Μπακογιάννη.
Για φέτος, ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ, πάνω από τη μνημονιακή απαίτηση του 3,5%, αλλά οι δανειστές δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν τα μαχαίρια σε αφορολόγητο και συντάξεις. Το αντίθετο μάλιστα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, φέρεται αποφασισμένο να απαιτήσει την καθήλωση του αφορολογήτου στην περιοχή των 5.700 έως 6.600 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, από 1ης Ιανουαρίου 2019, από 8.636 έως 9.545 σήμερα, βάζοντας στο κάδρο των φόρων εισοδήματος ακόμα και όσους κερδίζουν 500 ευρώ τον μήνα. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον Μάιο.
Τρεις εκδόσεις ομολόγων
Η συζήτηση για την εποπτεία και το νέο πακέτο δεσμεύσεων τα επόμενα χρόνια εκτιμάται πως θα ανοίξει εντατικά από τον Φεβρουάριο, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου αναμένεται να μπει μια πρώτη σφραγίδα. Για την πλήρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα χρειαστούν λίγες μέρες παραπάνω καθώς εκτιμάται πως περίπου δέκα προαπαιτούμενα θα κλείσουν αρχές Φλεβάρη λίγο πριν την εκταμίευση της δόσης. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δίνει διαβατήριο νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Οπως μετέδωσε χθες το Reuters η Ελλάδα σχεδιάζει τρεις εκδόσεις ομολόγων έως τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο ώστε να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ρευστότητας έως και 19 δισ. ευρώ.