“Βόμβα” Χουλιαράκη: Πιθανός ο εκτροχιασμός της οικονομίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Βόμβα” Χουλιαράκη: Πιθανός ο εκτροχιασμός της οικονομίας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Την άποψη πως δεν ευθύνονται τα προγράμματα και οι Θεσμοί για την κρίση διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας χθες το απόγευμα στην παρουσίαση του βιβλίου «Κατανοώντας την Ελληνική Κρίση: Απαντήσεις σε Καίρια Ερωτήματα για το Κράτος, την Οικονομία και την Ευρώπη». Ο κ. Χουλιαράκης υιοθετώντας ξεχωριστή γραμμή από εκείνη που είχε υιοθετήσει […]

19.01.2018 | 08:43

Την άποψη πως δεν ευθύνονται τα προγράμματα και οι Θεσμοί για την κρίση διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας χθες το απόγευμα στην παρουσίαση του βιβλίου «Κατανοώντας την Ελληνική Κρίση: Απαντήσεις σε Καίρια Ερωτήματα για το Κράτος, την Οικονομία και την Ευρώπη».

Ο κ. Χουλιαράκης υιοθετώντας ξεχωριστή γραμμή από εκείνη που είχε υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν τόνισε πως δεν φταίνε τα προγράμματα στήριξης και οι θεσμοί για την κρίση και ότι χωρίς αυτά η χρεοκοπία θα ήταν σίγουρη. «Η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν περισσότερο βίαιη και η έξοδος από το ευρώ θα ήταν βέβαιη», είπε.

Ο ίδιος αναφερόμενος στην περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψουμε στις παλιές συνήθειες, καθώς το ρίσκο ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος δεν είναι μικρό. Χαρακτηριστικά είπε πως το ότι βγαίνουμε από το Μνημόνιο δεν σημαίνει ότι επιστρέφουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις» επισήμανε και εστίασε στο ότι τους επόμενους μήνες προέχει η διατήρηση ενός θετικού οικονομικού κλίματος, η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η παραμετροποίηση των παρεμβάσεων για το χρέος και η αποκρυστάλλωση της πορείας μετά το πρόγραμμα.

«Θα υπάρξει ένας μηχανισμός εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων και της εποπτείας εφαρμόστηκε σε Πορτογαλία και Κύπρο όταν βγήκαν από τα μνημόνια», είπε προσθέτοντας πως  αυτές οι χώρες δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα χρέους υπονοώντας ότι η επιτήρηση στην περίπτωση της Ελλάδας θα είναι πιο στενή.

Όπως είπε «τα προγράμματα ήταν απαραίτητα αλλιώς η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν πιο βίαιη, η χρεοκοπία σίγουρη και η έξοδος από το ευρώ, βέβαιη».

Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλεπάλληλες αναμετρήσεις, που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την οικονομία.

Οι 4 μεγάλες προκλήσεις

Κατά τον κ. Χουλιαράκη, οι τέσσερις μεγάλες προκλήσεις εφεξής είναι:

  • Η διατήρηση ενός θετικού οικονομικού κλίματος και άρα η ομαλή εκτέλεση προϋπολογισμού,
  • Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης
  • Η παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία ωστόσο – όπως είπε – θα συμφωνηθούν μετά το σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης.
  • Να συμφωνηθεί ο μηχανισμός εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων και κατά το παράδειγμα της Κύπρου και της Πορτογαλίας. Σημείωσε όμως πως οι δυο αυτές χώρες δεν έχουν πρόβλημα χρέους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι ενισχυμένη η εποπτεία στην Ελλάδα, όπως άλλωστε είπε και υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Exit mobile version