Εμμέσως παραδέχθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ ότι η απόφαση για διάσωση της Ελλάδας το 2010 πάρθηκε με σκοπό να μην καταρρεύσουν τράπεζες, όπως η Deutsche Bank ή η γαλλική BNP Paribas. «Το βασικό ενδιαφέρον μας ήταν η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Για την Ελλάδα, η Λαγκάρντ είπε: «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι είναι τώρα καλύτερα θωρακισμένη, ώστε να αναπτυχθεί στο μέλλον», τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD.
«Πραγματοποιήθηκαν ορισμένες δομικές μεταρρυθμίσεις, μέσω των οποίων ελπίζουμε να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις, τις οποίες χρειάζεται οπωσδήποτε η χώρα, για να αναπτυχθεί εντονότερα. Βλέπουμε ήδη να αναπτύσσεται λίγο τώρα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις είναι μια διαδικασία χωρίς σαφές σημείο τερματισμού. Μένουν πολλά να γίνουν ακόμα» σημειώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ
Ερωτηθείσα αν η απόφαση του ΔΝΤ αλλά και της ΕΕ να διασωθεί η Ελλάδα το 2010 προήλθε κυρίως από τη βούληση να σωθούν οι τράπεζες, όπως η Deutsche Bank ή η γαλλική BNP Paribas, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε: «Πήρε χρόνο μέχρι να μάθουμε ποια ήταν η πραγματική κατάσταση της Ελλάδας και πόσο αυξανόταν μήνα με το μήνα το χρέος, επειδή αυτές τις πληροφορίες τις παίρναμε με το σταγονόμετρο. Αλλά μπορώ να σας πω ποια ήταν το βασικό ενδιαφέρον μας: η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα. Προς τούτο χρησιμοποιήσαμε διάφορα εργαλεία. Είτε με τη συμμετοχή σε τράπεζες, όπως έγινε στις ΗΠΑ με το πρόγραμμα TARP, είτε με ημικρατικοποίηση, όπως έγινε στη Μεγάλη Βρετανία. Ή με την επιβολή δανείων, όπως σε ορισμένες άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, ήταν η αποφασιστική μας προσπάθεια».