Έτοιμη να επιστρέψει στην ομαλότητα, ωφελημένη τα μέγιστα από την πολιτική που έχει ακολουθήσει ο Μάριο Ντράγκι είναι η Ελλάδα, σημειώνει το Bloomberg. «Καθώς η παγκόσμια ελίτ βρίσκεται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεχτεί τα εύσημα για την πολιτική και οικονομική της πρόοδο κατά το παρελθόν. Και πουθενά αλλού […]
Έτοιμη να επιστρέψει στην ομαλότητα, ωφελημένη τα μέγιστα από την πολιτική που έχει ακολουθήσει ο Μάριο Ντράγκι είναι η Ελλάδα, σημειώνει το Bloomberg.
«Καθώς η παγκόσμια ελίτ βρίσκεται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεχτεί τα εύσημα για την πολιτική και οικονομική της πρόοδο κατά το παρελθόν. Και πουθενά αλλού η νεοσυσταθείσα συνοχή της ΕΕ δεν είναι πιο εμφανής από την Ελλάδα», μεταδίδει το πρακτορείο επισημαίνοντας ότι η δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ το 2012 να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το κοινό νόμισμα ωφέλησε τη χώρα μας, μολονότι το ελληνικό χρέος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Κεντρικής Τράπεζας.
«Η ηγεσία του Ντράγκι σε μια κρίσιμη για την ευρωζώνη συγκυρία άνοιξε το δρόμο για την τρέχουσα οικονομική άνθιση, η οποία βοηθά την Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο», γράφει ο συντάκτης του αμερικανικού δικτύου, Mark Gilbert, τονίζοντας ότι «ο συνδυασμός – αν και κατά καιρούς δύσκολος – εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης έφερε επί τέλους την Ελλάδα στα πρόθυρα της ομαλοποίησης.»
«Η χώρα δεν φλερτάρει πλέον με την έξοδο ή την αποπομπή της από το ευρώ. Οικονομολόγοι έχουν αναβαθμίσει τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη φέτος στο 2,2%, ό,τι περιμένουν και για το σύνολο της ευρωζώνης. Ο δείκτης ανεργίας αναμένεται να πέσει στα μέσα του έτους κάτω από το 20%- καταστροφικά υψηλό ποσοστό, βέβαια, αλλά κάτω από το μέσο όρο του 23% αυτής της δεκαετίας».
Το άρθρο, ωστόσο, επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει αλώβητη απ’ αυτή την κατάσταση, καθώς το χρέος της παραμένει δυσθεώρητο (άνω του 181% έναντι του ΑΕΠ, σύμφωνα με προβλέψεις της Κομισιόν και διπλάσιο του μέσου όρου του συνόλου της ευρωζώνης), το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κρατικών περιουσιακών στοιχείων κινείται κάτω των προσδοκιών και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις ελληνικές τράπεζες, λόγος για τον οποίο, όπως λέει πρέπει να επιταχυνθούν οι πλειστηριασμοί και οι πωλήσεις δανείων.
Παρόλα αυτά, «οι επενδυτές έχουν ανταμείψει τις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της μειώνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων της με το επιτόκιο για τα διετή π.χ. να κινείται περίπου στο 1,1%, σχεδόν μια ποσοστιαία κάτω από τα αντίστοιχα αμερικανικά».