DW: Το φουσκωμένο με δανεικά μαξιλαράκι ρευστότητας αυξάνει το ελληνικό χρέος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: Το φουσκωμένο με δανεικά μαξιλαράκι ρευστότητας αυξάνει το ελληνικό χρέος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις κεφαλαιαγορές» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt που αναφέρεται στις σχεδιαζόμενες -μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος- τρεις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων: ενός χρεογράφου επταετούς διάρκειας την τρέχουσα εβδομάδα καθώς και ενός τριετούς και δεκαετούς ομολόγου που έπονται. «Το κλίμα στην αγορά είναι ευνοϊκό. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της […]

29.01.2018 | 16:17

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις κεφαλαιαγορές» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt που αναφέρεται στις σχεδιαζόμενες -μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος- τρεις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων: ενός χρεογράφου επταετούς διάρκειας την τρέχουσα εβδομάδα καθώς και ενός τριετούς και δεκαετούς ομολόγου που έπονται.

«Το κλίμα στην αγορά είναι ευνοϊκό. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η Αθήνα βρίσκεται στην τελική ευθεία του μεταρρυθμιστικού μαραθωνίου», γράφει ο αρθρογράφος, εξηγώντας ότι στην παρούσα φάση και μετά την έγκριση της εκταμίευσης της νέας δόσης από το Eurogroup, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καταρχήν καλυμμένες.

«Τα χρήματα που θα φέρει η σχεδιαζόμενη έκδοση θα λειτουργήσουν περισσότερα ως αποθεματικά. Μέχρι το τέλος του προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο, η Ελλάδα θέλει να οικοδομήσει ένα ‘μαξιλαράκι’ ρευστότητας 18 έως 19 δις ευρώ», ένα «δίχτυ ασφαλείας» που θα προστατεύσει την Ελλάδα κατά τα πρώτα δυο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως εξήγησε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Πιο επιτακτική η ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος, όπως σημειώνει η HB: «Το φουσκωμένο με δανεικά μαξιλαράκι ρευστότητας αυξάνει το χρέος. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ελληνικό χρέος αναμένεται να φτάσει από το 178% στα τέλη του 2017 στο 180% επί του ΑΕΠ στα τέλη του 2018. Σε αυτά τα συμφραζόμενα γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».

Εντούτοις, όπως επισημαίνεται, μολονότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Λαγκάρντ πίεσε από το Νταβός για άλλη μια φορά τους Ευρωπαίους να προβούν σε παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας, για πολλές χώρες της Ευρωζώνης αυτό θα είναι πολιτικά εξαιρετικά δύσκολο. «Η ελάφρυνση του χρέους βέβαια θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να συνδράμει την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές. Αυτό θα ήταν και προς το συμφέρον των πιστωτών».

Οι Έλληνες επιστρέφουν τα χρήματά τους στις τράπεζες

Υπό τον τίτλο «Οι Έλληνες επιστρέφουν τα χρήματά τους και πάλι στις τράπεζες» η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην αύξηση των καταθέσεων των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα παραπέμποντας σε δημοσιεύματα του ελληνικού οικονομικού τύπου, στα τέλη του 2017 οι καταθέσεις αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά πέντε δις και διαμορφώθηκαν στα 126,35 δις. Σύμφωνα με την SZ: «Αναλυτές εκτιμούν ότι η σταδιακή επιστροφή των χρημάτων συνδέεται με το γεγονός ότι εδώ και μήνες δεν υπήρξαν προστριβές μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί το πρόγραμμα περικοπών με συνέπεια και χωρίς μεγάλες διαμάχες με την ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Αθήνα ελπίζει ότι η εξομάλυνση της οικονομικής κατάστασης θα πείσει τους Έλληνες να φέρουν ακόμη περισσότερα χρήματα στις τράπεζες. Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα εκπνέει στα τέλη Αυγούστου».

Exit mobile version