H νικοτίνη που περιέχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα φαίνεται να προκαλεί βλάβες στο DNA κατά τρόπο τέτοιο που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences. Όπως εξηγεί ο Δρ Μουν-σονγκ Τανγκ, καθηγητής Περιβαλλοντικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της […]
H νικοτίνη που περιέχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα φαίνεται να προκαλεί βλάβες στο DNA κατά τρόπο τέτοιο που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Όπως εξηγεί ο Δρ Μουν-σονγκ Τανγκ, καθηγητής Περιβαλλοντικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, «η βλάβη εντοπίζεται τόσο στο DNA όσο και στην ικανότητά του να αυτοαποκατασταθεί, καθιστώντας τα κύτταρα πιο επιρρεπή σε μετάλλαξη και εκδήλωση καρκίνου».
«Αν επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες, τότε σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενέχουν τον δικό τους κίνδυνο καρκίνου, δια της νικοτίνης που παρέχουν στον οργανισμό του ατμιστή», συμπληρώνει ο Δρ Ρόι Χερμπστ, διευθυντής Ιατρικής Ογκολογίας στο Αντικαρκινικό Κέντρο του Γέιλ και πρόεδρος της υποεπιτροπής Έρευνας για τον Καπνό και τον Καρκίνο της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Και σημειώνει ακόμα ότι «πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι η νικοτίνη μπορεί να είναι καρκινογόνος από μόνη της. Είναι πράγματι ανησυχητικό και σίγουρα κάνει κάποιον να σκεφτεί δυο φορές πριν ισχυριστεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή και μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους χωρίς συνέπειες».
Στο πλαίσιο των πειραμάτων του ο Δρ Τανγκ και οι συνεργάτες του εξέθεσαν εργαστηριακά ποντίκια σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου που περιείχε νικοτίνη και υγρο διαλύτη. Επίσης εξέθεσαν τα πειραματόζωα σε νικοτίνη και υγρό διαλύτη ξεχωριστά.
Οι υδρατμοί παρήχθησαν με ηλεκτρισμό έντασης 2,4 βολτ, το ίδιο ή και χαμηλότερο επίπεδο ηλεκτρισμού που χρησιμοποιούν οι περισσότερες συσκευές ατμίσματος σήμερα.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι όταν το μίγμα θερμαίνεται με υψηλότερη ένταση μπορεί να παραχθούν επιβλαβείς χημικές ουσίες. Οι ερευνητές θέλησαν λοιπόν να δουν τον κίνδυνο που προκύπτει στον άνθρωπο που χρησιμοποιεί ένα κλασσικό ηλεκτρονικό τσιγάρο.
«Διαπιστώσαμε ότι το υγρό διάλυμα από μόνο του δεν προκαλούσε βλάβη στο DNA. Η νικοτίνη όμως στον διαλύτη προκαλούσε την ίδια βλάβη με τη νικοτίνη μόνη της», σημειώνει ο Δρ Τανγκ.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες εξέθεσαν καλλιέργειες ανθρώπινων πνευμονικών κυττάρων και της ουροδόχου κύστης σε νικοτίνη και διαπίστωσαν την ίδια επίδραση, δηλαδή βλάβη στο DNA και καταστολή του μηχανισμού αποκατάστασης της βλάβης στο DNA.
Επόμενος στόχος της έρευνας που είναι ήδη σε εξέλιξη είναι η έκθεση των ποντικιών για μακρό χρονικό διάστημα σε νικοτίνη και ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου για να δουν οι ειδικοί αν όντως εκδηλώνεται καρκίνος ή καρδιακή νόσος.
Ο Δρ Τανγκ αποφεύγει να πει κατά πόσο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα των συμβατικών, που περιέχουν χιλιάδες επιβλαβείς χημικές ουσίες που παράγονται από την καύση του καπνού.
«Δεν μπορούμε να μαντέψοιυμε βάσει των στοιχείων που έχουμε», ξεκαθαρίζει.
Ο Δρ Άντονι Άλμπεργκ, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, σχολιάζει ότι «φαίνεται πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μικρότερο κίνδυνο από τα παραδοσιακά. Αλλά πόσο μικρότερο, αυτό είναι άγνωστο».
Αν ωστόσο επιβεβαιωθεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι δυνητικά καρκινογόνα, τότε, όπως λέει ο Δρ Χερμπστ, θα αυξηθούν οι δημόσιες πιέσεις να μειωθούν τα επίπεδα νικοτίνης που περιέχουν και να αυξηθούν οι περιορισμοί στη χρήση τους.
Εξάλλου πρόσφατη ανασκόπηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, που είχε αξιολογήσει 800 μελέτες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να ανοίγουν το δρόμο στους εφήβους για το συμβατικό τσιγάρο, ενώ φαίνεται να βοηθούν τους ενήλικες να διακόψουν το κάπνισμα.
Η ανασκόπηση εκτιμά ότι πιθανόν το ηλεκτρονικό τσιγάρο α είναι λιγότερο επικίνδυνο, αλλά στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι ελάχιστα πράγματα είναι προς το παρόν γνωστά για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία.
«Η νέα μελέτη δεν δείχνει τίποτε απολύτως για τους κινδύνους του ατμίσματος, δεν αποδεικνύει ότι το άτμισμα προκαλεί καρκίνο», σχολιάζει ο Πίτερ Χάγιεκ του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.
«Πρόκειται για άλλον έναν από τους πολλούς ψευτο-συναγερμούς, οι οποίοι μπορούν να αποτρέψουν τους ανθρώπους να στραφούν από το κάπνισμα στο άτμισμα, κάτι που αναμφίβολα θα τους ωφελήσει. Η καλύτερη εκτίμηση έως τώρα είναι ότι το άτμισμα, στη χειρότερη περίπτωση, έχει μόνο το 5% των κινδύνων του καπνίσματος», τονίζει.