Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

20

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Βίζερ: Καμιά κυβέρνηση δεν ενστερνίσθηκε τα μνημόνια, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Βίζερ: Καμιά κυβέρνηση δεν ενστερνίσθηκε τα μνημόνια, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ

«Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ενστερνίσθηκε τους στόχους του προγράμματος, πέρα από τη σημερινή» τόνισε ο Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. Και προσέθεσε πως «έπειτα από μία οκταετία μνημονίων, η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να σταθεί στα πόδια της, αλλά είναι κιόλας υποχρεωμένη να το κάνει», ενώ σημειώνει πως τα πράγματα […]

«Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ενστερνίσθηκε τους στόχους του προγράμματος, πέρα από τη σημερινή» τόνισε ο Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung.

Και προσέθεσε πως «έπειτα από μία οκταετία μνημονίων, η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να σταθεί στα πόδια της, αλλά είναι κιόλας υποχρεωμένη να το κάνει», ενώ σημειώνει πως τα πράγματα βελτιώθηκαν ανέλπιστα μόνο τον τελευταίο χρόνο.

Ο Αυστριακός έζησε για μία εξαετία από κοντά την ευρωπαϊκή κρίση, ως επικεφαλής του EuroWorking Group, τώρα, αποχωρώντας από αυτή τη θέση, παραδέχεται ότι τα προγράμματα προσαρμογής δεν μετέτρεψαν την Ελλάδα σε Ελβετία ή Λουξεμβούργο, αλλά απάλειψαν τις χοντρές ανισορροπίες.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μετά από μια οκταετία με προγράμματα προσαρμογής η Ελλάδα δεν μπορεί μόνο να σταθεί στα πόδια της, αλλά είναι κιόλας υποχρεωμένη. Γιατί τα προγράμματα αυτά μακροπρόθεσμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τη νομιμοποίηση του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Βεβαίως οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών δεν μετέτρεψαν τη Ελλάδα σε Ελβετία ή Λουξεμβούργο, ωστόσο απάλειψαν τις χοντρές ανισορροπίες και τα λάθη», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, απαντώντας στο αν χώρα μας θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της μετά τον Αύγουστο.

Στην Ελλάδα, υπάρχει η τάση να αποδίδονται οι ευθύνες στους ξένους, σχολίασε ο Βίζερ, σημειώνοντας ότι δεν έχουν αναζητηθεί τα αίτια της κρίσης, όπως έγιναν σε άλλες χώρες. Και τονίζει ότι τα προγράμματα διάσωσης δεν μπορούν να πετύχουν πραγματικά βαθιές τομές στην κοινωνία.

«Αυτή είναι δουλειά των πολιτικών και των πολιτών της κάθε χώρας», υπογραμμίζει. «Θα πρέπει να ασκήσουν αυτοκριτική και να αναζητήσουν τις αιτίες της κρίσης. Από όλες τις χώρες της κρίσης αυτό το πέτυχε καλύτερα η Ιρλανδία. Καλά προχώρησε το πράγμα και στην  Ισπανία, κάπως λιγότερο καλά στην Πορτογαλία και την Κύπρο. Στην Ελλάδα όμως δεν το βλέπουμε ακόμα. Εκεί υπάρχει η τάση να αποδίδονται οι ευθύνες στους ξένους. Μόνο όμως όταν μια κυβέρνηση ενστερνισθεί τους στόχους ενός προγράμματος, μπορεί να λειτουργήσει και η εφαρμογή του και να εξηγηθεί πειστικά στους πολίτες η αναγκαιότητά του… Αυτό δεν συνέβη στην Ελλάδα, με καμιά κυβέρνηση. Τα πράγματα βελτιώθηκαν ανέλπιστα μόνο τον τελευταίο χρόνο».

Η τακτική Βαρουφάκη κόστισε χρήμα και ανάπτυξη

Στην ίδια συνέντευξη, ο Βίζερ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την εποχή που ο Γιάνης Βαρουφάκης, ως υπουργός Οικονομικών, διαπραγματευόταν με τους Ευρωπαίους. Και κάνει λόγο για μία λανθασμένη τακτική, που κόστισε πολύ χρήμα στους Ελληνες.

«Αυτό που θυμάμαι εντονότερα είναι ότι ο Βαρουφάκης μονολογούσε υπερβολικά και δεν ενδιαφερόταν για διάλογο. Αυτό εξηγείται και από το ότι εξαρχής ακολουθούσε τη στρατηγική να μην καταλήξει σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Κι αυτό με σκοπό την τελευταία στιγμή και χάρη στον πανικό που θα δημιουργούνταν να αποσπάσει πολλά χρήματα χωρίς όρους. Επρόκειτο για μια λανθασμένη τακτική που κόστισε στον ελληνικό λαό πολύ χρήμα, ανάπτυξη και απασχόληση», ανέφερε σχετικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις