Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Καθήλωσε τον πλανήτη η «μπλε, ματωμένη» σελήνη- Μαγικές εικόνες
PLUS

Καθήλωσε τον πλανήτη η «μπλε, ματωμένη» σελήνη- Μαγικές εικόνες

Το εντυπωσιακό και μοναδικό φαινόμενο της σούπερ μπλε ματωμένης σελήνης καθήλωσε χθες ολόκληρο τον πλανήτη. Το υπερθέαμα, που ονομάστηκε ματωμένο φεγγάρι ή blue moon, δημιουργείται όταν η Σελήνη βρίσκεται στην μικρότερη απόσταση από τη Γη. Χθες, υπήρξε επίσης ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης, στη διάρκεια της οποίας τρία φαινόμενα σχεδόν συνέπεσαν: η πανσέληνος, το κοντινό πλησίασμα του […]

Το εντυπωσιακό και μοναδικό φαινόμενο της σούπερ μπλε ματωμένης σελήνης καθήλωσε χθες ολόκληρο τον πλανήτη.

Το υπερθέαμα, που ονομάστηκε ματωμένο φεγγάρι ή blue moon, δημιουργείται όταν η Σελήνη βρίσκεται στην μικρότερη απόσταση από τη Γη.

Χθες, υπήρξε επίσης ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης, στη διάρκεια της οποίας τρία φαινόμενα σχεδόν συνέπεσαν: η πανσέληνος, το κοντινό πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη και η ολική έκλειψη της Σελήνης.

Το φαινόμενο ήταν σπάνιο καθώς τελευταία φορά συνέβη 30 Δεκεμβρίου 1982 και ήταν ορατή τότε στην Ευρώπη, την Αφρική και τη δυτική Ασία.

Οι δύο επόμενες φορές που η ολική έκλειψη Σελήνης θα συμπέσει με τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2028 (αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπέρ-Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι δεν θα βρίσκεται στο περίγειό του) και στις 31 Ιανουαρίου 2037 (τότε θα υπάρχει υπερ-Σελήνη).

Μαγικές εικόνες από την Αθήνα

Η έκλειψη είχε διάρκεια περίπου τρεισήμισι ώρες, και ήταν ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία καθώς το φεγγάρι βρίσκεται, παράλληλα, στη δεύτερη κοντινότερη απόστασή του από τη Γη για όλο το 2018, μετά την κοντινότερη που είχε συμβεί την 1η Ιανουαρίου.

Στην Αθήνα η έκλειψη έφθασε στο αποκορύφωμά της, δηλαδή η Σελήνη βρέθηκε στο σημείο πιο κοντά στο κέντρο της σκιάς της Γης, στις 15:30, όταν το φεγγάρι ήταν ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα, καθώς θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00. Αυτό είχε ως συνέπεια το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας.

Δείτε τη ζωντανή εικόνα που μετέδωσε από το Σούνιο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις