Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Παπανάτσιου: Το ΔΝΤ θα έπρεπε να μας έχει ανακοινώσει ήδη αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανάτσιου: Το ΔΝΤ θα έπρεπε να μας έχει ανακοινώσει ήδη αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα

«Το ΔΝΤ θα έπρεπε να μας έχει ανακοινώσει ήδη το αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, για να πορευτούμε αναλόγως» δηλώνει με συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Η ίδια θεωρεί εφικτό το σενάριο της «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια, ώστε η χώρα να απαλλαγεί από το κόστος των […]

«Το ΔΝΤ θα έπρεπε να μας έχει ανακοινώσει ήδη το αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, για να πορευτούμε αναλόγως» δηλώνει με συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η ίδια θεωρεί εφικτό το σενάριο της «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια, ώστε η χώρα να απαλλαγεί από το κόστος των δεσμεύσεων που προϋποθέτει η λήψη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Στο μεγάλο θέμα της εξίσωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες η κ. Παπανάτσιου αναγνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν, πλην όμως διαμηνύει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι αναπροσαρμογή αντικειμενικών τιμών με πολιτική απόφαση, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, δεν πρόκειται να υπάρξει.

Στην ίδια συνέντευξη η υφυπουργός δίνει απαντήσεις σχετικά με την κατανομή της «πίτας» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ, την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς κ.ά.

• Το σενάριο της καθαρής εξόδου είναι εφικτό ή απαιτείται ένα νέο πρόγραμμα-γέφυρα για μια εγγυημένη έξοδο στις αγορές;

Επιδιώκουμε και επιμένουμε στην έξοδο από τα μνημόνια χωρίς προληπτική γραμμή γιατί η προληπτική γραμμή έχει κόστος, το κόστος των δεσμεύσεων. Σχηματίζουμε επαρκή ταμειακά διαθέσιμα, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας.

• Ποιο από τα δύο σάς ανησυχεί περισσότερο: η απόφαση του ΔΝΤ να μετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα ή η ετυμηγορία του για το αφορολόγητο ποσό τον Μάιο;

Δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Το ΔΝΤ από την πλευρά του θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα ήταν καλό να είχε ήδη ανακοινώσει την απόφασή του για να πορευτούμε αναλόγως και εμείς και οι υπόλοιποι θεσμοί.

Από τη δική μας πλευρά ο προϋπολογισμός έχει γίνει με ακρίβεια και η εκτέλεσή του θα αποδείξει, όπως και οι προηγούμενοι τρεις προϋπολογισμοί, τον Μάιο ότι δεν χρειάζεται καμία επίσπευση των μέτρων, ανεξάρτητα από την απόφαση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις