Ανακοίνωση για το Συλλαλητήριο της Αθήνας για την διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό των Σκοπίων εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου. «Το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, αρκετές χιλιάδες πολιτών στο Σύνταγμα. Ο «σεισμός» και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, […]
Ανακοίνωση για το Συλλαλητήριο της Αθήνας για την διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό των Σκοπίων εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου.
«Το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, αρκετές χιλιάδες πολιτών στο Σύνταγμα.
Ο «σεισμός» και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι. Ας λύσουν μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους», αναφέρει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
«Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες, ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.
«Γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη. Αυτή την στάση θα τηρήσει αταλάντευτα η ελληνική κυβέρνηση με πατριωτική ευθύνη γιατί κάθε άλλη μόνο σε εθνικές ήττες μπορεί να καταλήξει», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πάντως, παρά την απόπειρα αμφισβήτησης της τεράστιας κινητοποίησης, η λαοθάλασσα του Συντάγματος δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και υποχρεώνει τους κυβερνώντες να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την απαίτηση των συγκεντρωμένων για τήρηση της εθνικής γραμμής στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της γειτονικής FYROM.
Η κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων που διατυπώνονταν μετά το τέλος της συγκέντρωσης είναι ότι επρόκειτο για «ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο, που όμοιο της δεν έχει υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια», όπως από πολλές πλευρές ομολογείται.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους τόσο για το πλήθος των συγκεντρωμένων όσο και για το γεγονός ότι απομονώθηκαν τα ακραία στοιχεία και έπεσαν στο κενό οι συντονισμένες προσπάθειες κυβερνητικών και παρακυβερνητικών κύκλων να περιορίσουν τη συμμετοχή και να αμαυρώσουν την εικόνα του συλλαλητηρίου.
Σε μια μετριοπαθή δήλωσή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «έκφραση εθνικής υπερηφάνειας» που «δεν είχε κομματικό χρώμα», επισημαίνοντας ότι ο ίδιος και το κόμμα του από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκαν «το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν ελεύθερα, ειρηνικά και δημοκρατικά».
«Κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και υποστήριξε ότι οι πολίτες εξέφρασαν την αγωνία τους, αλλά και την «έλλειψη εμπιστοσύνης τους σε μία κυβέρνηση που, αντί να συνεργαστεί εξ αρχής με την αντιπολίτευση για να συνδιαμορφωθεί μια εθνική γραμμή, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διχάσει τα κόμματα και τον ελληνικό λαό πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα».
«Ο κ. Τσίπρας δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ενότητας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών. Έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες. Οι Έλληνες είναι προφανές πια ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν ο,τιδήποτε. Πόσο μάλλον ένα μείζον εθνικό θέμα».
Μιλώντας για τον εαυτό του τόνισε ότι «ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έχω χρέος να ακούω το λαϊκό αίσθημα, χωρίς όμως να πυροδοτώ πάθη και διχασμούς». Και κατέληξε: «Κυρίως, όμως, έχω το καθήκον να εξασφαλίσω ότι θα πορευτούμε με ενότητα, αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον».