Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / “Μόνο με πραξικόπημα θα μπορούσε να φύγει ο Πούτιν από την εξουσία”
ΚΟΣΜΟΣ

“Μόνο με πραξικόπημα θα μπορούσε να φύγει ο Πούτιν από την εξουσία”

Η επανεκλογή του Βλάντιμιρ Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας δείχνει εξασφαλισμένη μερικές εβδομάδες πριν τις εκλογές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του κρατικού VTsIOM επτά στους δέκα Ρώσους (69,9%) δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν τον 66χρονο ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, που έχει στα χέρια του τα ηνία της χώρας τα τελευταία 18 χρόνια και προβάλλεται ως ο μοναδικός […]

Η επανεκλογή του Βλάντιμιρ Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας δείχνει εξασφαλισμένη μερικές εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του κρατικού VTsIOM επτά στους δέκα Ρώσους (69,9%) δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν τον 66χρονο ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, που έχει στα χέρια του τα ηνία της χώρας τα τελευταία 18 χρόνια και προβάλλεται ως ο μοναδικός ίσως Ρώσος πολιτικός που μπορεί να ορθώσει ανάστημα στη Δύση.

Οι αντίπαλοί του, τουλάχιστον αυτοί των οποίων οι υποψηφιότητες έγιναν δεκτές από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή -τα μέλη της οποίας διορίζει ο ίδιος ο Πούτιν-, όπως ο κομμουνιστής υποψήφιος Πάβελ Γκρουντίνιν ή ο γνωστός Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, δεν έχουν καμία τύχη.

Άλλωστε, όπως υποστηρίζει η δρ Αλίνα Πολιακόβα της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης The Brookings Institution, δεν είναι πραγματικοί πολιτικοί του αντίπαλοι, απλώς χρησιμεύουν για να δώσουν στους Ρώσους ψηφοφόρους την «ψευδαίσθηση της επιλογής». «Το καθεστώς είναι τόσο παρανοϊκό που φοβούνται ακόμη και το ενδεχόμενο να κατεβεί υποψήφιος οποιοσδήποτε τυγχάνει πραγματικής υποστήριξης», λέει.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Αλεξέι Ναβάλνι, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης και σφοδρών επικριτών του Κρεμλίνου και της διαφθοράς, στον οποίο απαγορεύτηκε η κάθοδος στις εκλογές, μετά τη καταδίκη του για κατάχρηση, που ο ίδιος λέει ότι είναι πολιτικά υποκινούμενη. Ο Ναβάλνι συνελήφθη την προπερασμένη Κυριακή κι αργότερα αφέθηκε ελεύθερος επειδή διοργάνωσε μια διαδήλωση χωρίς την άδεια των Αρχών και κάλεσε σε μποϊκοτάζ των εκλογών της 18ης Μαρτίου.

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του έκαναν πορείες σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας κατά του Πούτιν, κατηγορώντας τον για διαφθορά και καταδικάζοντας επιλογές του στην εξωτερική πολιτική. Η πιθανότητα να ηγηθεί ως εκ τούτου ο Ναβάλνι ενός κινήματος, που θα μπορούσε με νόμιμα ή παράνομα μέσα να εκτοπίσει τον Ρώσο πρόεδρο από την εξουσία είναι εξαιρετικά απίθανη, αφού ούτε ο ίδιος, ούτε άλλο στέλεχος της αντιπολίτευσης διαθέτει τα απαιτούμενα χρήματα και την πολιτική υποστήριξη για κάτι τέτοιο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο πρώην κατάσκοπος της KGB είναι 100% σίγουρος στη θέση του, αφού σύμφωνα με την Πολιάκοβα μέλη της ελίτ του Κρεμλίνου απογοητευμένα από τις επιδόσεις της ρωσικής κυβέρνησης θα μπορούσαν ίσως να οργανώσουν ένα πραξικόπημα με στόχο την ανατροπή του Πούτιν. «Η ελίτ του Κρεμλίνου, που διαθέτει πόρους και διασυνδέσεις ίσως χάσει την εμπιστοσύνη της στον Πούτιν αν δεν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση και κάνουν πραξικόπημα», δήλωσε.

Μπορεί στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, από το 2006-2009, να διπλασιάστηκε το ρωσικό ΑΕΠ χάρις στην ενίσχυση του κρατικού ελέγχου στην οικονομία και την άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού, αλλά τα τελευταία χρόνια η ρωσική οικονομία παραπαίει βυθίζοντας τη χώρα σε μια ύφεση που έφθασε το -2,5% το 2015.

Αν και το σενάριο της ανατροπής εμφανίζεται απόμακρο αυτή τη στιγμή, όπως εκτιμά η πολιτική αναλύτρια, δεν αποκλείεται η δυσαρέσκεια ατόμων με μεγάλη επιρροή στο Κρεμλίνο να κορυφωθεί, αν συνεχίσουν να διογκώνονται τα οικονομικά προβλήματα. Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα απομακρύνεται ένας Ρώσος ηγέτης από την εξουσία λόγω της κακής πορείας της οικονομίας, όπως μαρτυρεί και η περίπτωση του Τσάρου Νικολάου Β΄ το 1917.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις