Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πρέπει να πας κάπου και βαριέσαι; “Δάνεισε” το… πρόσωπό σου! (vids)
PLUS

Πρέπει να πας κάπου και βαριέσαι; “Δάνεισε” το… πρόσωπό σου! (vids)

Πρέπει να πας κάπου αλλά βαριέσαι αφόρητα; Θέλεις να επισκεφτείς ένα μέρος αλλά δεν θες να σε αναγνωρίσει κανείς; Μην ανησυχείς, ήρθε για σένα η μαγική συσκευή τηλεπαρουσίας που σου επιτρέπει να «δανείσεις» το πρόσωπό σου σε κάποιον άλλο άνθρωπο. Είτε δωρεάν, είτε με αμοιβή, αυτός θα αναλάβει να κάνει τη δουλειά σου φορώντας μια […]

Πρέπει να πας κάπου αλλά βαριέσαι αφόρητα; Θέλεις να επισκεφτείς ένα μέρος αλλά δεν θες να σε αναγνωρίσει κανείς; Μην ανησυχείς, ήρθε για σένα η μαγική συσκευή τηλεπαρουσίας που σου επιτρέπει να «δανείσεις» το πρόσωπό σου σε κάποιον άλλο άνθρωπο.

Είτε δωρεάν, είτε με αμοιβή, αυτός θα αναλάβει να κάνει τη δουλειά σου φορώντας μια μάσκα-οθόνη με το πρόσωπό σου.

Ο άλλος, που μπορεί να είναι τελείως ξένος, φορά το πρόσωπό σου πάνω στο δικό του, καθώς η μάσκα-οθόνη με την ονομασία ChameleonMask προβάλλει το πρόσωπο σου, ενώ παράλληλα η δική σου φωνή μεταδίδεται από μακριά, αντί για τη δική του. Παράλληλα, ο άλλος μπορεί να είναι ντυμένος όπως εσύ, για να δίνει πιο πειστική εντύπωση.

Ο Ιάπωνας δημιουργός της μάσκας Τζουν Ρεκιμότο, συνεργάτης της Sony Computer Science Laboratories, παρουσίασε την καινοτομία την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο EmTech του αμερικανικού τεχνολογικού περιοδικού MIT Technology Review στη Σιγκαπούρη.

Όπως είπε, φαντάζεται ότι η μάσκα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας υπηρεσίας «ανθρώπινης Uber», αν και στην πραγματικότητα είναι κάτι περισσότερο, αφού δεν πληρώνεις κάποιον για να σε μεταφέρει απλώς κάπου, αλλά για να ζήσει τη ζωή σου στη θέση σου. Ο πελάτης θα προσλαμβάνει έναν άνθρωπο για να περιδιαβαίνει στον κόσμο φορώντας το πρόσωπό του και μεταδίδοντας τη φωνή του.

Ο απομακρυσμένος πελάτης-χρήστης κοιτάζει έναν υπολογιστή-ταμπλέτα που μεταδίδει το πρόσωπο και τη φωνή του στη μάσκα του υποκατάστατου χρήστη. Ο τελευταίος βλέπει στο πίσω μέρος της μάσκας και αυτός το πρόσωπο του πελάτη, καθώς και τις όποιες γραπτές οδηγίες αυτός θα πληκτρολογήσει στο τάμπλετ του.

Παρεμφερείς συσκευές τηλεπαρουσίας έχουν έως τώρα δοκιμασθεί σε ρομπότ, τα οποία, υποκαθιστώντας τον απομακρυσμένο χρήστη, συμμετέχουν αντί αυτού σε συσκέψεις και άλλες εκδηλώσεις. Όμως η ChameleonMask είναι η πρώτη συσκευή του είδους της που χρησιμοποιεί άνθρωπο αντί για ρομπότ ως «παρένθετο» χρήστη.

Όπως είπε ο Ρεκιμότο, οι έως τώρα δοκιμές έχουν δείξει ότι οι ζωντανοί υποκατάστατοι χρήστες με τη μάσκα-οθόνη αντιμετωπίζονται από τους άλλους ανθρώπους, όπως θα έκαναν αν είχαν απέναντί τους το πραγματικό πρόσωπο. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό αν και πότε η μάσκα θα κυκλοφορήσει στην αγορά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις