Με τρία αδικήματα «βαρύνονται» τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση της Novartis, αυτά της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία. Η διαβίβαση της δικογραφίας ανακοινώθηκε στην έκταση συνεδρίαση της Ολομέλειας. Αφορά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της περιόδου 16/5-20/6/2012 Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και τους πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη […]
Με τρία αδικήματα «βαρύνονται» τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση της Novartis, αυτά της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία.
Η διαβίβαση της δικογραφίας ανακοινώθηκε στην έκταση συνεδρίαση της Ολομέλειας. Αφορά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της περιόδου 16/5-20/6/2012 Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και τους πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέμτζο, Μάριο Σαλμνά, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη.
Επίσης, κατατέθηκαν αναφορές των βουλευτών της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου, Βασίλη Κεγκέρογλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου με τις οποίες καταγγέλλεται μη τιμολόγηση φαρμάκων και αύξηση τιμών για το έτος 2015 που αφορά στον Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Ο φάκελος της δικογραφίας είναι διαθέσιμος προς ανάγνωση σε γραφείο στον πρώτο όροφο του Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τα όσα φαίνεται να περιλαμβάνει η δικογραφία που εστάλη στη Βουλή για την υπόθεση, οι μίζες που διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα αγγίζουν το ποσό των 50 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους βασικούς και προστατευόμενους μάρτυρες, τα 40 εκατ. ευρώ από το σύνολο της μίζας, φέρεται να διακινήθηκαν πριν από το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των εμβολίων.
Σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις, συνολικά στην υπόθεση των μιζών εμπλέκονται 30 άτομα, τα οποία εκτός των πολιτικών προσώπων είναι πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.
Κατά τις εκτιμήσεις της έρευνας η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών από το 2000 και μετά, υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ, ενώ η ζημιά που προσδιορίζεται εξειδικευμένα για τη Novartis φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.
Συνολικά έχουν καταθέσει περίπου 20 μάρτυρες περιγράφοντας τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί προνομιακή τιμολόγηση, έγκριση ακόμα και καθυστέρηση έγκρισης φαρμάκων άλλων εταιριών. Πρώτα στη λίστα ήταν τα φάρμακα για περιπτώσεις καρκίνου.
Το μεγαλύτερο “όργιο”, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, γινόταν πριν την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2000 η Ελλάδα δαπανούσε 0,1 έως 0,2 πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε για τα φάρμακα μέχρι το 2009-2010 το ποσοστό αυτό είχε διπλασιαστεί.
Η έρευνα συνεχίζεται και για άλλα πρόσωπα ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και γιατροί ενώ αναμένονται τα στοιχεία που θα στείλουν οι τράπεζες μετά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων.
Να σημειωθεί τέλος -ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα- ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη σε στέλεχος της Novartis, ενώ του απαγορεύτηκε και η έξοδος στη χώρα.