Οι περισσότεροι από τους χρήστες των social media, είναι γνωστό πως προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανεβάσουν τη δημοτικότητα του προφίλ τους.
Όλοι κυνηγούν like και followers καθώς όταν ο άλλος βλέπει πως έχουμε πλήθος από αυτά, μας κατατάσσει στην κατηγορία των… σημαντικών προσώπων.
Είναι άραγε όλο αυτό αλήθεια και πραγματικό; Οι New York Times δημοσίευσαν μια πολυσέλιδη έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες αγοράς και πώλησης ψεύτικων οπαδών και bots στα social media.
Οι αποκαλύψεις έχουν ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, ο οποίος δήλωσε ότι ξεκινά έρευνα καθώς υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες πως εταιρίες πωλούν ψεύτικους followers και like σε όσους θέλουν να ανεβάσουν την δημοτικότητα του προφίλ τους στα social media.
Οι πρώτοι λογαριασμοί που προσφέρουν είναι λογαριασμοί υψηλής ποιότητας, αλλά μετά, γίνεται φανερό με ελάχιστη προσοχή ότι είναι ψεύτικοι.
Το ερώτημα που γεννάται λοιπόν είναι το εξής: Όλοι αυτοί που είναι κολλημένοι με τα social media, πόσους πραγματικούς ακόλουθους έχουν στο Instagram και το Twitter;
Κι αν τους «αγόρασαν», πώς θα το καταλάβουμε;
Ένα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να συγκρίνετε τους followers με τα like που έχει ένα προφίλ. Είναι αδύνατο ένα προφίλ να έχει εκατοντάδες followers και τα like του να είναι πολύ λιγότερα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του metro.co.uk ένας λογαριασμός για κάθε 1.000 followers θα πρέπει να λαμβάνει περίπου 30 like ανά φωτογραφία ή tweet.
Ένας άλλος τρόπος είναι να παρατηρήσετε πόσα σχόλια συγκεντρώνει σε κάθε ανάρτηση που έχει το προφίλ. Σύμφωνα με έρευνες κάποιος με 5.000 followers στο Instagram πρέπει να έχει περίπου 13 σχόλια ανά φωτογραφία που ανεβάζει.
Τέλος δείτε ποιοι είναι οι followers και παρατηρήστε τα προφίλ τους. Ελέγξτε την εικόνα προφίλ, αν είναι γενική, με πηγή το Google ή το τυπικό σύμβολο του Twitter ή του Instagram. Αν ακολουθούν πλήθος λογαριασμών αλλά δεν έχουν ακόλουθους. Δείτε επίσης αν δεν έχουν κάνει αρκετές αναρτήσεις.