Tεράστιο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τους επενδυτές για το επταετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, με το βιβλίο προσφορών να υπερκαλύπτεται και το επιτόκιο της έκδοσης να κλείνει στο 3,5%. Συνολικά προσφέρθηκαν από τους επενδυτές στο Δημόσιο 6,5 δισ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε στη συμπίεση της απόδοσης από το 3,7%, στο 3,5%. «Αποδείξαμε σήμερα που βγήκαμε στις αγορές ότι όχι […]
Tεράστιο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τους επενδυτές για το επταετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, με το βιβλίο προσφορών να υπερκαλύπτεται και το επιτόκιο της έκδοσης να κλείνει στο 3,5%.
Συνολικά προσφέρθηκαν από τους επενδυτές στο Δημόσιο 6,5 δισ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε στη συμπίεση της απόδοσης από το 3,7%, στο 3,5%.
«Αποδείξαμε σήμερα που βγήκαμε στις αγορές ότι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα αλλά μπορούμε να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες που δεν είναι ιδανικές», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε αισιοδοξία ότι «όλα θα πάνε καλά εάν αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», προσθέτοντας ότι «είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά».
Τον Ιούλιο του 2017, προ εξαμήνου δηλαδή, το Δημόσιο δανείσθηκε από τις αγορές 3 δισ. ευρώ μέσω πενταετούς ομολόγου, με το επιτόκιο της έκδοσης αυτής να ανέρχεται στο 4,625%. Πλέον για δανεισμό επτά ετών η απόδοση διαμορφώνεται 100 μονάδες βάσης χαμηλότερα.
Ως εξίσου σημαντικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι πλέον με τη συγκεκριμένη έκδοση το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε χρήματα από την αγορά για επτά χρόνια με επιτόκιο χαμηλότερο κι από αυτό με το οποίο το δανείζει το ΔΝΤ για το ίδιο διάστημα (έως το 2025).
Μάλιστα, το επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ είναι στο 3,8%, υψηλότερα και από τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα που σήμερα διαπραγματεύονται στο 3,7%.