Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Handelsblatt: Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι έχει αλλάξει, όμως…
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι έχει αλλάξει, όμως…

Για την Handelsblatt η επιστροφή στην ομαλότητα με την έξοδο από τα μνημόνια θα γίνει με αστερίσκο την κρίση που δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Αναφορές στο γερμανικό τύπο για την επιτυχή έκδοση επταετούς ομολόγου. Η επιτυχής έκδοση για πρώτη φορά μετά από τον Απρίλιο του 2010 επταετούς ομολόγου δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη από τις ιστοσελίδες […]

Για την Handelsblatt η επιστροφή στην ομαλότητα με την έξοδο από τα μνημόνια θα γίνει με αστερίσκο την κρίση που δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Αναφορές στο γερμανικό τύπο για την επιτυχή έκδοση επταετούς ομολόγου.

Η επιτυχής έκδοση για πρώτη φορά μετά από τον Απρίλιο του 2010 επταετούς ομολόγου δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη από τις ιστοσελίδες αλλά και την έντυπη έκδοση γερμανικών εφημερίδων παρά τις εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για νέο μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό. «Με τον τρόπο αυτό η χώρα θέλει να προετοιμαστεί για την περίοδο μετά την εκπνοή του προγράμματος και την πλήρη επιστροφή στις αγορές» παρατηρεί το Spiegel Online.

«Η Ελλάδα έχει κάνει προόδους, αλλά…»

Στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Deutsche Wirtschaftsnachrichten γίνεται η επισήμανση ότι η Αθήνα χρειάζεται χρηματικό μαξιλάρι ύψους 18 δις ευρώ για την μόνιμη επιστροφή της χώρας στις αγορές, όπως τουλάχιστον ελπίζεται. Ο αρθογράφος επισημαίνει ότι στους μεγάλους αμερικανικούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στην κατηγορία των σκουπιδιών (Ramsch) και φιλοξενεί έναν διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων, ο οποίος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του και υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα έχει κάνει μεν προόδους, αλλά δεν θεωρώ ότι κάποιος θα επενδύσει πιστεύοντας ότι τα προβλήματα λύθηκαν μακροπρόθεσμα. Απλά πολλοί επενδυτές ευρισκόμενοι σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων αναζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις και ποντάρουν σε γρήγορα κέρδη».

Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Focus αναδημοσιεύονται δηλώσεις αισιοδοξίας του Επιτρόπου Πιέρ Μοσοβισί, η επίσκεψη του οποίου συνέπεσε με την έκδοση του ομολόγου, για τα επόμενα βήματα της Ελλάδας που θα την οδηγήσουν προς την έξοδο των προγραμμάτων.

Ο Τσίπρας στο βιβλίο ιστορίας;

Τον αρθρογράφο της οικονομικής επιθεώρησης του Ντίσελντορφ Handelsblatt απασχολεί η μαύρη σκιά στο μέλλον της Ελλάδας, το τεράστιο χρέος της σημειώνοντας ότι «είναι αμφίβολο εάν ιδιώτες επενδυτές θα εμπιστευτούν τα χρήματά τους σε ένα κράτος με τόσα πολλά χρέη». Και αφού παραθέτει δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι μέχρι τον Απρίλιο θα υπάρχει έτοιμο σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής για την περίοδο μετά την έξοδο, το οποίο η κυβέρνησή του θα τηρήσει χωρίς να υπάρξουν εκπλήξεις, ο αρθρογράφος σημειώνει.

«Με τις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός αναφέρεται σε ένα ευαίσθητο σημείο, με το τέλος των δανείων τελειώνει και ο αυστηρός έλεγχος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.. η τρόικα, σύμβολο των επιταγών για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις απομακρύνεται, η ελληνική κυβέρνηση απελευθερώνεται… οι δανειστές της Ελλάδας βλέπουν όλα αυτά με ανάμεικτα αισθήματα», παρατηρεί η εφημερίδα. «Υπάρχει φόβος ότι μόλις φύγουν οι ελεγκτές από την Αθήνα, η χώρα θα επιστρέψει στα παλιά. Το ότι αρχικά ο Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιτάχθηκαν στην εξυγίανση των δημοσιονομικών δεν έχει ξεχαστεί από τους δανειστές. Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι έχει αλλάξει. Κατά την άποψη κοινοτικού διπλωμάτη η στάση της έχει δραστικά μεταβληθεί θετικά. Παρόλα αυτά η ευρωζώνη δεν δείχνει την ίδια εμπιστοσύνη όπως στην Πορτογαλία ή την Κύπρο».

Ο γερμανός αρθρογράφος αναφέρεται επίσης και στις περικοπές που περιμένουν τους Έλληνες του χρόνου, χρονιά εκλογική για την κυβέρνηση, εάν συμπληρώσει την τετραετία. «Για τον Τσίπρα αποτελούν πρόβλημα οι νέες εκλογές. Θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νέα ελευθερία του κάνοντας κάτι το καλό για τον λαό του. Δεν φαίνεται να αποκλείει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά το πορτογαλικό πρότυπο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα πρέπει να κινδυνεύσει η ανταγωνιστικότητα της χώρας του. Φαίνεται και να το εννοεί στα σοβαρά. Ίσως σκέπτεται ήδη τη θέση του στο βιβλίο της ιστορίας ως ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα του από την κρίση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις