Την κατάργηση της θερινής ώρας, που τίθεται κάθε χρόνο σε ισχύ την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και διατηρείται ως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, εξετάζουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με κύριο επιχείρημά τους τις επιπτώσεις που έχει η αλλαγή της ώρας στην υγεία των ανθρώπων. Σύμφωνα με έρευνες η αλλαγή της ώρας προκαλεί διαταραχές στον ύπνο και μπορεί […]
Την κατάργηση της θερινής ώρας, που τίθεται κάθε χρόνο σε ισχύ την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και διατηρείται ως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, εξετάζουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με κύριο επιχείρημά τους τις επιπτώσεις που έχει η αλλαγή της ώρας στην υγεία των ανθρώπων.
Σύμφωνα με έρευνες η αλλαγή της ώρας προκαλεί διαταραχές στον ύπνο και μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα των ατόμων στην εργασία.
Με σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη με 384 ψήφους υπέρ, ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αξιολόγηση του ισχύοντος συστήματος και εάν χρειάζεται να υποβάλλει πρόταση για την αναθεώρησή του.
Κύριο επιχείρημα των μελών του ευρωκοινοβουλίου που τάσσονται υπέρ ης κατάργησης της θερινής ώρας, είναι πως το συγκεκριμένο μέτρο πλήττει-πέρα από την ανθρώπινη υγεία-τη γεωργία και την οδική ασφάλεια.
«Η έλλειψη ύπνου που επιφέρει η αλλαγή της ώρας προκαλεί προβλήματα στην οδική ασφάλεια. Είναι η αιτία για μεγάλο αριθμό ατυχημάτων για τους πιο ευάλωτους και εννοώ τους πεζούς και τους ποδηλάτες», τόνισε κατά την τοποθέτησή της η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων και πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου Καρίμα Ντελί.
Να σημειωθεί πως το όλο θέμα ανακινήθηκε από τη Φινλανδία, τον περασμένο Ιανουάριο, με τουλάχιστον 70.000 πολίτες να υπογράφουν σχετικό ψήφισμα.
Η θερινή ώρα εισήχθη για πρώτη φορά στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης της χρήσης καυσίμων για φωτισμό και θέρμανση.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν σταματήσει να γυρνούν τους δείκτες του ρολογιού μπροστά και πίσω δύο φορές το χρόνο.