Ερωτηθείς πώς κρίνει την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Documento» απάντησε ότι το συλλαλητήριο της Αθήνας, όπως και εκείνο της Θεσσαλονίκης «τόσο από την άποψη των διοργανωτών, όσο και από την άποψη των ομιλιών, των συνθημάτων και του περιεχομένου εκθείαζε τον […]
Ερωτηθείς πώς κρίνει την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Documento» απάντησε ότι το συλλαλητήριο της Αθήνας, όπως και εκείνο της Θεσσαλονίκης «τόσο από την άποψη των διοργανωτών, όσο και από την άποψη των ομιλιών, των συνθημάτων και του περιεχομένου εκθείαζε τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλεία, έδινε άλλοθι στον σκοταδισμό, τον φασισμό και τον ναζισμό, καλλιεργούσε τον αλυτρωτισμό σε βάρος γειτονικών λαών, έριχνε νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού του λαού με την ονοματολογία και αποσιωπούσε τα κεντρικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η «ευνοϊκή συγκυρία» για την επίλυση του «σκοπιανού» «αφορά την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, καθώς και τα συμφέροντα ελληνικών επιχειρήσεων λόγω των επενδύσεων τους στα Σκόπια», προσθέτοντας «η κυβέρνηση επείγεται να λύσει το «σκοπιανό», στην πραγματικότητα να προωθήσει τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ τα έχουν σπάσει με την Τουρκία και θέλουν να αποσπάσουν χώρες από την επιρροή της Ρωσίας».
«Με δυο λόγια, την «εργολαβία» των ΗΠΑ στα Βαλκάνια την έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό ακριβώς λέει και ο πρέσβης των ΗΠΑ όταν χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ?μεντεσέ’» προσθέτει χαρακτηριστικά.
Είπε ότι δεν χρειάζεται σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αλλά σε περίπτωση που θα πραγματοποιηθεί, το ΚΚΕ θα πάει και θα καταθέσει τις θέσεις του, «ενημερώνοντας πλατιά τον ελληνικό λαό».
Επισήμανε ότι «συμφωνία που θα προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και γενικές «υποσχέσεις» για απάλειψη αλυτρωτικών διαθέσεων μιας και οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον δεν αποτελεί λύση» ενώ ομοίως «δεν μπορεί να υπάρξει λύση προς όφελος των δύο λαών και των λαών της Βαλκανικής στο έδαφος των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, οι οποίοι περιλαμβάνουν την άμεση ένταξη της πΓΔΜ σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό».
«Το ΚΚΕ μια τέτοια συμφωνία δεν θα την ψηφίσει στη Βουλή» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
Ως προς το ενδεχόμενο αλλαγών προς όφελος του λαού έστω και με «τυπική έξοδο» από το μνημόνιο, αφού επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει μέτρα για μετά το 2019, και συνυπολογίζοντας και την μόνιμη επιτροπεία της ΕΕ, «τα μνημόνια διαρκείας για όλα τα κράτη», τότε «ούτε για τυπική, ούτε για πραγματική έξοδο από το μνημόνιο δεν θα μπορούμε να μιλάμε».
Είπε ότι ο λαός πρέπει να προσπεράσει τις παγίδες που του στήνουν το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματά του, να απορρίψει τα «παραμύθια της κυβέρνησης που βαφτίζει δίκαιη την ανάπτυξη της κερδοφορίας των καπιταλιστών» και εάν αποφασίσει να κάνει πράξη το δίκιο του με δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία «μπορεί να υπάρξει πραγματική και ριζική οικονομική και κοινωνική ανατροπή».
Αναφορικά με τις εκλογές σημείωσε ότι το διαφορετικό σηματοδοτεί η συμπόρευση με το ΚΚΕ και όχι η παραμονή στο ίδιο σημείο όσων απογοητεύθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το «να κοιτάνε προς τα πίσω, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».
Ερωτηθείς, σχετικά, απάντησε ότι η «ονομαζόμενη κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ» προορίζεται για τον ρόλο του κόμματος-μπαλαντέρ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που θα συμπληρώνει ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας με κορμό τον ένα ή τον άλλο πόλο.
Πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis – Δεν έχουμε αυταπάτες για κάθαρση
Για την υπόθεση Novartis είπε ότι το ΚΚΕ ζήτησε, όπως κάνει πάντα για τις αντίστοιχες υποθέσεις, πλήρη διερεύνησή της και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν, χωρίς να καλλιεργεί αυταπάτες «περί δήθεν κάθαρσης όταν και στο χώρο του φαρμάκου κουμάντο κάνουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα» και χωρίς συμμετοχή σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού.
Αναφορικά με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει την αλλαγή του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, προτείνοντας είτε να περιοριστεί είτε να φύγει τελείως η αρμοδιότητα από την Βουλή και να ακολουθείται η κανονική διαδικασία, όπως στους υπόλοιπους πολίτες.
Ερωτηθείς, τέλος, τι είναι αυτό που κάνει σύγχρονο το μήνυμα του ΚΚΕ στην σημερινή πραγματικότητα, απάντησε πως το μήνυμα συμπυκνώνεται στη θέση «να μπορεί να απολαμβάνει όλος ο εργαζόμενος λαός τον πλούτο που παράγει με πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής, περισσότερο ελεύθερο χρόνο, συμμετοχή στην άσκηση και τον έλεγχο της εξουσίας», ενώ «αυτό εμποδίζεται από το σάπιο και διεφθαρμένο καπιταλιστικό σύστημα που αναπαράγει μόνο οικονομικές κρίσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους».