Το υπουργείο Εξωτερικών με μία λιτή ανακοίνωση, χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Νίκου Κοτζιά, του Νικολά Ντιμιτρόφ και του Μάθιου Νίμιτς που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βιέννη για το Σκοπιανό. Η επαφή, που κράτησε εφτά ώρες και ολοκληρώθηκε με ένα γεύμα εργασίας αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές πληροφορίες. Την ίδια στάση τηρεί το […]
Το υπουργείο Εξωτερικών με μία λιτή ανακοίνωση, χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Νίκου Κοτζιά, του Νικολά Ντιμιτρόφ και του Μάθιου Νίμιτς που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βιέννη για το Σκοπιανό.
Η επαφή, που κράτησε εφτά ώρες και ολοκληρώθηκε με ένα γεύμα εργασίας αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές πληροφορίες.
Την ίδια στάση τηρεί το ΥΠΕΞ και για το αιφνίδιο τετ α τετ που είχε ο Έλληνας υπουργός με τον ομόλογό του μία ημέρα νωρίτερα, αυτή τη φορά δίχως τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών. Κύκλοι του ΥΠΕΞ, διαβεβαιώνουν απλώς ότι «προχωράμε καλά».
Στη γείτονα χώρα, το κλίμα που φαίνεται να βγαίνει μέσω των τοπικών ΜΜΕ είναι πως «υπάρχει ομόφωνη συμφωνία να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση το συντομότερο δυνατό».
Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι «το θέμα του ονόματος θεωρείται τελειωμένο ζήτημα. Θα υπάρχει ο όρος “Μακεδονία” και στο τραπέζι αυτή τη στιγμή βρίσκεται το ζήτημα του Συντάγματος και συγκεκριμένα πώς θα ξεπεραστεί ο σκόπελος των αλλαγών σε αυτό, ίσως μέσω μιας διεθνούς συνθήκης.
Αυτό είναι που θα συζητηθεί και στην τρίτη συνάντηση της εβδομάδας, αυτή τη φορά στη Σόφια την Πέμπτη και Παρασκευή, στο άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αντίθετα στην πρόταση μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Gorna Makedonija» είναι τα αλβανικά κόμματα τη γείτονας χώρας.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, το όνομα που έχει προταθεί με σκοπό να χρησιμοποιείται αμετάφραστο, δεν είναι αποδεκτό από τους Αλβανούς, οι οποίοι απορρίπτουν μια συμφωνία με «μακεδονικό» όνομα.
«Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις για ονόματα στην “Μακεδονική” γλώσσα, όπως είναι η περίπτωση της “Gorna Makedonija”. Και είμαστε αντίθετοι επειδή υπάρχει μια τάση για σλαβικές επιρροές με την υιοθέτηση αυτού του ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών» Ζιγιαντίν Σέλα, που στα τέλη του 2017 είχε ανακοινώσει την αποχώρησή των στελεχών του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Από την πλευρά του ο Artan Grubi, σύμβουλος του ηγέτη του μεγαλύτερος αλβανικού κόμματος των Σκοπίων, δήλωσε ότι το όνομα πρέπει να αντανακλά τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το «Φόρουμ Αλβανών διανοουμένων των Σκοπίων», το οποίο απέστειλε επιστολή στα διεθνή θεσμικά όργανα και στο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επιστολή, ζητώντας να «απορριφθεί ως απαράδεκτη η πρόταση Gorna Makedonija χωρίς μετάφραση, διότι αποκλείει τους Αλβανούς, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της χώρας».