ΥΠΟΙΚ: Οι συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν ισχυρή ένδειξη της ανοδικής πορείας της

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

ΥΠΟΙΚ: Οι συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν ισχυρή ένδειξη της ανοδικής πορείας της

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

«Οι συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν ισχυρή ένδειξη της σταθερά ανοδικής πορείας της και της διαρκούς ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Απόδειξη αυτού και η πρόσφατη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές». Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την αναβάθμιση της πιστοληπτικής  ικανότητας της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα  (σε «Β» από «-Β») […]

18.02.2018 | 07:54

«Οι συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν ισχυρή ένδειξη της σταθερά ανοδικής πορείας της και της διαρκούς ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Απόδειξη αυτού και η πρόσφατη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές».

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την αναβάθμιση της πιστοληπτικής  ικανότητας της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα  (σε «Β» από «-Β») από τον οίκο Fitch, έναν μόλις μήνα, όπως σημειώνει, μετά την αναβάθμιση που είχε κάνει και ο οίκος Standard’s & Poor’s.

«Με τη λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος, την εκπόνηση από την κυβέρνηση της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής και τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού” ρευστότητας για την στήριξη της οικονομίας και την διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές, δημιουργούνται οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει και τον κόσμο της εργασίας» προσθέτει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Fitch πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα βελτιωθεί, βασιζόμενη στη διατηρήσιμη αύξηση του ΑΕΠ, τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους, το ιστορικό πρωτογενών πλεονασμάτων της γενικής κυβέρνησης και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν, για να εφαρμοσθούν έως το 2020.

Οι προσδοκίες μίας ομαλής ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος περιορίζει τους κινδύνους ότι η οικονομική ανάκαμψη θα υπονομευθεί από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή από τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, αναφέρει ο οίκος.

«Η θετική αξιολόγηση αντανακλά την προσδοκία του Fitch ότι η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί επίσης χωρίς τη δημιουργία αστάθειας έως τον Αύγουστο του 2018 και ότι το Eurogroup θα δώσει σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα το 2018», σημειώνει ο οίκος.

«Θεωρούμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι επίσημοι πιστωτές της θα έχουν ως στόχο μία υβριδική “καθαρή” έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, η οποία θεωρούμε ότι δεν θα περιλαμβάνει μία προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά θα συνεπάγεται σημαντικούς όρους πολιτικής», προσθέτει ο οίκος. «Κατά την άποψή μας, τμήματα του πακέτου μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να υπόκεινται σε όρους που είναι πιθανόν να επικεντρώνονται στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και έχουν νομοθετηθεί για να ισχύσουν μετά τον Αύγουστο του 2018», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να μετατοπίζουν την εστίασή τους αναφορικά με τους όρους πολιτικής για την Ελλάδα από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους στη σύνδεσή τους με τη μεσοπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ.

 

Exit mobile version