Αν συνηθίζετε να τρώτε σε ταβέρνες δείτε ποια πράγματα δεν πρέπει να τρώτε σε αυτές σύμφωνα με πρώην υπαλλήλους εστιατορίων.
Κιμά
Οι περισσότεροι το γνωρίζετε ήδη πως ο κιμάς είναι επικίνδυνη τροφή εκτός σπιτιού γιατί μπορεί να είναι αλλοιωμένος. Μάλιστα πολλοί κρεοπώληδες αναφέρουν πως πρέπει να προσέχετε από πού παίρνετε τον κιμά σας ακόμα και όταν μαγειρεύετε στο σπίτι. Ο βοδινός κιμάς κατέχει τη δεύτερη θέση στην κατηγορία με τα πιο επικίνδυνα κρέατα, με το βακτήριο E.Coli να οδηγεί σε πολλές γαστρεντερολογικές ασθένειες.
Έξτρα tip
Αν συνηθίζετε να τρώτε στις διακοπές σε εστιατόρια fast food και όχι σε ταβέρνες, σας έχουμε μια επιπλέον πληροφορία που ίσως δεν ξέρετε. Οι γραμμές που έχουν πάνω τους τα μπιφτέκια και μοιάζουν σαν να μαγειρεύτηκαν σε σχάρα είναι ψεύτικες και σχεδιάζονται τεχνητά στα εργοστάσια.
Περίεργα πιάτα
Πρώην υπάλληλοι εστιατορίων τονίζουν πως δεν πρέπει να παραγγέλνετε σε ταβέρνες παράξενα πιάτα που δεν έχουν μεγάλη κατανάλωση στο συγκεκριμένο εστιατόριο. Φροντίστε να μάθετε σε κάθε ταβέρνα που πάτε ποιο είναι το φαγητό για το οποίο φημίζεται το κάθε μαγαζί και ζητήστε αυτό. Επειδή αυτά τα πιάτα έχουν μεγάλη ζήτηση είναι πάντα φρέσκα.
Σος στις σαλάτες
Μερικές φορές οι σος είναι έτοιμες στο ψυγείο και τοποθετούνται στη σαλάτα όταν τους ζητηθεί από κάποιον πελάτη. Ζητήστε τη σαλάτα σας σκέτη και ζητήστε επιπλέον ελαιόλαδο, μαγιονέζα ή ό,τι άλλο θέλετε να προσθέσετε ώστε να έχετε καλύτερο έλεγχο του τι βάζετε στο πιάτο σας αλλά και τις θερμίδες που θα καταναλώσετε. Πρώην υπάλληλοι αναφέρουν πως σε αρκετές ταβέρνες τοποθετούνται επιπλέον ποσότητες από σος για να γίνονται τα πιάτα πιο νόστιμα.
Μαγειρευτά
Τα φαγητά της ώρας είναι πάντα πιο «σίγουρα» συγκριτικά με τα μαγειρευτά. Μπορεί τα μαγειρευτά σε πολλές περιπτώσεις να είναι πιο υγιεινά αλλά λόγω χαμηλής ζήτησης πολλές φορές δεν είναι φρέσκα. Προτιμήστε τα μαγειρευτά πιάτα, λοιπόν, μόνο σε ταβέρνες που φημίζονται για τα μαγειρευτά τους.
Κοτόπουλο
Αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα κρέατα στον κόσμο. Υπάλληλοι εστιατορίων αναφέρουν πως μπορείτε να φάτε κοτόπουλο εκτός σπιτιού μόνο αν γνωρίζετε πως η ταβέρνα που τρώτε τηρεί όλες τις παραμέτρους καθαριότητας και υγιεινής κατά τη διάρκεια μαγειρέματος του φαγητού σας. Και παρόλο που πολλοί αναφέρουν πως το κοτόπουλο θέλει πολύ καλό πλύσιμο, αν ψηθεί καλά τότε όλα τα μικρόβια σκοτώνονται. Ψήνεται όμως καλά; Επίσης υπάλληλοι εστιατορίων αναφέρουν πως πολλές φορές χρησιμοποιούν στις ταβέρνες και στα εστιατόρια πιρούνια, μαχαίρια και άλλα σκεύη τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στο κόψιμο και στο μαγείρεμα του κοτόπουλο για να μαγειρέψουν κάποιο άλλο τρόφιμο.
Κατεψυγμένα
Γιατί να φάτε κατεψυγμένα τρόφιμα αν μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα. Πρώην υπάλληλοι αναφέρουν πως αν ένας πελάτης ζητήσει απλά τηγανητά καλαμαράκια, τότε το πιο πιθανόν είναι να του σερβίρουν κατεψυγμένα. Αν όμως ζητήσει ο πελάτης φρέσκα πιάτα και το τονίσει, τότε είναι πιο πιθανό να του σερβίρουν όντως φρέσκα.
Tip
Αν εκτός από φρέσκα πιάτα σας ενδιαφέρει και η θερμιδική τους αξία δείτε πόση διαφορά υπάρχει στον τρόπο που μαγειρεύεται ένα χταπόδι.
- Xταπόδι ψητό: 95 Kcal
- Xταπόδι κρασάτο: 288 Kcal
- Xταπόδι ξιδάτο: 252 Kcal
- Xταπόδι κοκκινιστό με πιλάφι: 420 Kcal
Μαχαιροπίρουνα
Όσο καθαρά και αν φαίνονται τα μαχαιροπίρουνα και τα ποτήρια καλό θα ήταν να τα σκουπίζετε και εσείς επιπλέον με μια καθαρή πετσέτα και λίγο νερό. Πρώην υπάλληλοι εστιατορίων αναφέρουν πως σε κάποια μαγαζιά χρησιμοποιούν βρόμικες πετσέτες για να τα γυαλίζουν κάτι που κρύβει πολλούς κινδύνους για μικρόβια και βακτήρια.
Tip
Για να είστε σίγουροι ζητήστε να σας φέρουν λίγο ξίδι και με μια χαρτοπετσέτα και λίγο ξίδι καθαρίστε τα μαχαιροπίρουνά σας. Όλα τα μικρόβια θα σκοτωθούν.