Ζάεφ: Η Αθήνα δεν έχει συμπεριλάβει στην ατζέντα θέμα ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζάεφ: Η Αθήνα δεν έχει συμπεριλάβει στην ατζέντα θέμα ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Στην αποκάλυψη ότι η Αθήνα δεν έχει συμπεριλάβει στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό θέμα ταυτότητας της γείτονος προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας, ORF ο πρωθυπουργός των Σκοπίων τόνισε πως το ζήτημα της ταυτότητας δεν έχει συζητηθεί καθόλου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. «Χαίρομαι που […]

20.02.2018 | 08:14

Στην αποκάλυψη ότι η Αθήνα δεν έχει συμπεριλάβει στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό θέμα ταυτότητας της γείτονος προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας, ORF ο πρωθυπουργός των Σκοπίων τόνισε πως το ζήτημα της ταυτότητας δεν έχει συζητηθεί καθόλου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

«Χαίρομαι που στα εφτά σημεία δεν γίνεται καμία αναφορά στην ταυτότητα. Είναι καλό, γιατί η ταυτότητα είναι ένα προσωπικό συναίσθημα. Αυτό το θέμα δεν λύνεται ούτε με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ούτε με δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Η ατζέντα με την οποία άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, περιλαμβάνει κατ’ αρχάς το όνομα και, έπειτα, το εύρος χρήσης, τη γλώσσα, την ταυτότητα, τις εμπορικές χρήσεις, τα ακρωνύμια που θα πρέπει να βασίζονται στη νέα ονομασία και τις συντμήσεις που θα προκύπτουν από αυτήν.

Φαίνεται ότι η γλώσσα και η ταυτότητα είναι τα πιο δύσκολα σημεία για τη γειτονική χώρα. Ο Ζάεφ είχε μιλήσει επανειλημμένως για την ανάγκη σεβασμού της “αξιοπρέπειας” των συμπολιτών τους, παραπέμποντας ευθέως στα ζητήματα της γλώσσας και της ταυτότητας.

Στην ίδια συνέντευξη ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες θα έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

«Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο» είπε εκφράζοντας την προσδοκία να προχωρήσει η ένταξη της χώρας του στο σύμφωνο της Βορειοατλαντικής Συμφωνίας.

«Έχουμε ανοικτή πρόσκληση από το ΝΑΤΟ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής μας το συντομότερο δυνατό, αφού πρώτα διευθετηθεί με την Ελλάδα το πρόβλημα» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο Νίκος Κοτζιάς πρόκειται να επισκεφθεί τα Σκόπια στα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, που επικαλείται πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, επρόκειτο να γίνει αυτή την εβδομάδα, αλλά μετατέθηκε λόγω φορτωμένο προγράμματος και των δύο.

Exit mobile version