Μη εξυπηρετούμενα δάνεια 13 δισ. ευρώ δρομολογούν προς πώληση εντός του τρέχοντος έτους οι τράπεζες, μπαίνοντας και στις δύσκολες πωλήσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Ειδικότερα: Τράπεζα Πειραιώς Η Τράπεζα Πειραιώς θα εγκαινιάσει τις πωλήσεις των εξασφαλισμένων χαρτοφυλακίων. Το χαρτοφυλάκιο “Amoeba” της Τράπεζας, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις πωλήσεις SMEs που […]
Μη εξυπηρετούμενα δάνεια 13 δισ. ευρώ δρομολογούν προς πώληση εντός του τρέχοντος έτους οι τράπεζες, μπαίνοντας και στις δύσκολες πωλήσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα.
Ειδικότερα:
Τράπεζα Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς θα εγκαινιάσει τις πωλήσεις των εξασφαλισμένων χαρτοφυλακίων. Το χαρτοφυλάκιο “Amoeba” της Τράπεζας, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις πωλήσεις SMEs που θα ακολουθήσουν, έχει ονομαστική αξία 1,6 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει 700 μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανήκουν σε 120 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα προς πώληση δάνεια, καταγγελμένα στην πλειοψηφία τους, έχουν εξασφαλίσεις σε 1.350 ακίνητα, από βιομηχανικά μέχρι επαγγελματικά και οικόπεδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “Kεφαλαίου”, η αξία τους έχει εκτιμηθεί από την τράπεζα στα 467 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε αποτίμηση του χαρτοφυλακίου από τον πωλητή στα 29 σεντς/ευρώ. Η πώληση θα ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον δέκα επενδυτές υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές.
Η Τράπεζα Πειραιώς “τρέχει”, παράλληλα, την πώληση ανεξασφάλιστου χαρτοφυλακίου (καταναλωτικά, κάρτες, υπεραναλήψεις). Πρόκειται για το “Arctos”, συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,8 δισ. ευρώ εκτός ισολογισμού και διαγραμμένα και 500 εκατ. ευρώ εντός ισολογισμού. Οι προσφορές των ενδιαφερομένων αναμένονται στις 28 Φεβρουαρίου και το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Κ”, 23 funds έλαβαν γνώση των στοιχείων του συγκεκριμένου “πακέτου” NPLs από το virtual data room.
Alpha Bank
Θέμα ημερών είναι να κλείσει η πρώτη πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha Bank, η οποία θα είναι και η δεύτερη συναλλαγή που θα ολοκληρωθεί μετά την πώληση των ανεξασφάλιστων NPLs στην οποία προχώρησε η Eurobank το 2017.
Στο project “Venus”, η Alpha Bank θέτει προς πώληση οφειλές 2,5 δισ. ευρώ από κάρτες, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, που είναι σε καθυστέρηση από 5 έως 7 χρόνια. Πρόκειται για περίπου 240.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις, με μεσοσταθμική οφειλή 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Κ”, και η Cepal, στην οποία η Alpha Bank έχει αναθέσει τη διαχείριση δανείων με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων για την εξαγορά του “Venus”. Βάσει των ίδιων πληροφοριών, η Alpha Bank θα αναθέσει προς διαχείριση στη Cepal, κατά τον Μάρτιο – Απρίλιο, επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στην παρούσα φάση η Alpha Bank διαμορφώνει την περίμετρο της σύνθεσης ενός δεύτερου “πακέτου” NPLs προς πώληση, αυτήν τη φορά με εξασφαλίσεις. Πρόκειται για “πακέτο” με την επωνυμία “Jupiter”, το οποίο θα περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σε εμπορικά ακίνητα. Το ύψος του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περί τα 1,5 δισ. ευρώ και θα πωληθεί προς τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Εθνική Τράπεζα
Η τράπεζα έχει δρομολογήσει το project “Earth”, το οποίο περιλαμβάνει ανεξασφάλιστα δάνεια ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ (που φτάνουν τα 5,2 δισ. ευρώ συνυπολογιζομένων των τόκων). Από τα δάνεια των 2 δισ. ευρώ που θα πωληθούν, λιγότερα από 1 δισ. ευρώ βρίσκονται ακόμη στον ισολογισμό της τράπεζας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους έχει διαγραφεί. Για όσες από τις παραπάνω απαιτήσεις παραμένουν στον ισολογισμό, η τράπεζα έχει σχηματίσει προβλέψεις σε ποσοστό άνω του 90%.
Το χαρτοφυλάκιο “Earth” περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 200.000 δανειοληπτών. Πρόκειται για δάνεια που δεν έχουν εξασφαλίσεις και προέρχονται από περίπου 1,1 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια, περίπου 500 εκατ. ευρώ οφειλές από κάρτες και περίπου 400 εκατ. ευρώ δάνεια που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες. Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ και ο μέσος χρόνος που τα δάνεια αυτά βρίσκονται σε καθυστέρηση είναι τα επτά χρόνια.
Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αναμένονται εντός του Μαρτίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Κ”, η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει μέσα στο γ’ τρίμηνο του 2017 και σε πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, ύψους 1 δισ. ευρώ.
Eurobank
Την αυλαία των πωλήσεων “κόκκινων” δανείων άνοιξε η Eurobank τον Οκτώβριο του 2017, με την πώληση “κόκκινων” καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις στην σουηδική Intrum. Το πρώτο “πακέτο” NPLs που πωλήθηκε ήταν ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ (τα 620 εκατ. ευρώ εντός του ισολογισμού της τράπεζας) και συνολικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους και αφορούσε 220.000 καταναλωτικά δάνεια και οφειλές από κάρτες. Το τίμημα της πώλησης διαμορφώθηκε στο 3% και η τράπεζα εισέπραξε 45 εκατ. ευρώ.
Πρόσθετο όφελος από τη συναλλαγή θα προκύψει για την τράπεζα, αφού τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ανέλαβε η θυγατρική της Eurobank, Financial Planning Services (FPS). Βάσει της κοινής πρακτικής διεθνώς, η Eurobank αναμένεται να εισπράττει από την Intrum προμήθεια διαχείρισης της τάξεως του 0,50% της αξίας του πωληθέντος χαρτοφυλακίου, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ ετησίως. Πάντως, το σύμφωνο της πώλησης προβλέπει ότι “ο αγοραστής διατηρεί την ευελιξία να βρει εναλλακτική δυνατότητα διαχείρισης στο μέλλον”.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Κ”, η Eurobank, εντός του 2018, θα προχωρήσει και σε δεύτερη πώληση ανεξασφάλιστων NPLs, ύψους 2 δισ. ευρώ.