Η φασολάδα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και καθιερώθηκε ως το εθνικό μας φαγητό. Αν θες να γλείφουν όλοι τα δάχτυλά τους, θα κάνεις αυτό: Ένα φρούτο στην φασολάδα για να δέσει καλύτερα η σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα. Yλικά: 1/2 κιλό φασόλια λευκά μέτρια 1 κοφτή κ.γ. αλάτι 2 κλ. σέλερι 3 καρότα […]
Η φασολάδα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και καθιερώθηκε ως το εθνικό μας φαγητό.
Αν θες να γλείφουν όλοι τα δάχτυλά τους, θα κάνεις αυτό: Ένα φρούτο στην φασολάδα για να δέσει καλύτερα η σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα.
Yλικά:
1/2 κιλό φασόλια λευκά μέτρια
1 κοφτή κ.γ. αλάτι
2 κλ. σέλερι
3 καρότα
1 κρεμμύδι μεγάλο ή 2 μικρά
5 σκ. σκόρδο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3 φύλλα δάφνης
2 κλ. δενδρολίβανο
1 κύβο ζωμό λαχανικών
1 κόκκινο μήλο
2 λίτρα νερό
Για το σερβίρισμα:
μπούκοβο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
φέτα
αντζούγιες
ελιές
θυμάρι
Οδηγίες:
Βάζουμε τα φασόλια μας σε ένα μπολ και το γεμίζουμε με νερό, τόσο ώστε να τα καλύψει.
Ρίχνουμε 1 κοφτή κ.γ. αλάτι, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν για 8-12 ώρες.
Στην συνέχεια, σουρώνουμε, τα πλένουμε με πολύ κρύο νερό για να καθαρίσουν πολύ καλά, τα στραγγίζουμε ξανά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το σέλερι σε μεγάλα κομμάτια 1-2 εκ. και τα καρότα σε ροδέλες 1-2 εκ.
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι μας και λεπτοκόβουμε τις σκελίδες σκόρδου.
Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά (δεν θέλουμε να κάψει), ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και τα λαχανικά μας.
Σοτάρουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας, ανακατεύοντας ελαφρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Στην συνέχεια, αφού έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά από τα λαχανικά και έχουν μαλακώσει, ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας το φαγητό μας.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τα φασόλια, τα φύλλα δάφνης, το δεντρολίβανο, τον κύβο και ένα ολόκληρο μήλο.
Βάζοντας το ολόκληρο μήλο μέσα στην κατσαρόλα μας δένει καλύτερα η σάλτσα μας. Θα το αφαιρέσουμε μόλις μαγειρευτεί το φαγητό μας.
Ρίχνουμε το νερό και καπακώνουμε την κατσαρόλα μας.
Σιγοβράζουμε την φασολάδα μας για 1 με 1 ½ ώρα.
Ελέγχουμε που και που μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό που καλό είναι να είναι βραστό ώστε να μην διακοπεί ο βρασμός του φαγητού μας.
Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε από την φωτιά ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στο φαγητό μας και καπακώνουμε πάλι την κατσαρόλα μας.
Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τη φωτιά, βγάζουμε το μήλο από την κατσαρόλα (δεν το χρειαζόμαστε μπορούμε να το πετάξουμε).
Σερβίρουμε τη σούπα πασπαλίζοντας με λίγο μπούκοβο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε Συνοδεύουμε με φέτα, αντζούγιες, ελιές, θυμάρι και ελαιόλαδο.