Σε κλίμα… πολέμου συνεδριάζει σήμερα η Βουλή για την υπόθεση Novartis.
Tη συζήτηση άνοιξε στις 9.20 η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι μαραθώνια και θα καταλήξει σε μυστική ψηφοφορία που δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν τόσο ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, όσο και τα 9 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία.
Με αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας επί σειράς ζητημάτων ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάκης Βορίδης και Νίκος Δένδιας εξέφρασαν σειρά αντιρρήσεων επί της διαδικασίας, όσον αφορά την τοποθέτηση των 10 καλπών, τις κατηγορίες που θα αντιμετωπίσουν τα πιθανά πρόσωπα σε περίπτωση που περάσει η πρόταση περί προανακριτικής, ενώ ζήτησαν να στηθεί κάλπη για την εμπλοκή του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο θέμα της Novartis.
Το θέμα της ενδεχόμενης εμπλοκής του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ως πρώην υπουργού Υγείας, στο θέμα της Novartis, έθεσε και από πλευράς του Κινήματος Αλλαγής και ο βουλευτής Θόδωρος Παπαθεοδώρου, παίρνοντας το λόγο στην ολομέλεια.
«Υποστηρίζουμε ότι η πρόταση για Προανακριτική είναι παντελώς ανυπόσταση και άκυρη. Το 1ο αδίκημα περιγράφεται. Το 2ο δεν περιγράφεται, ενώ ο Π. Κουρουμπλής αναφέρεται με τα αρχικά του, όχι ονομαστικά.
Θέλετε να συστήσουμε μια προκαταρκτική; Να το κάνουμε, για όλους, για όλα τα αδικήματα. Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, με όλους τους μάρτυρες. Ποιοι είναι και γιατί τους προστατεύουμε;», είπε χαρακτηριστικά.
Οι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν αν βάσει της δικογραφίας που έχει αποσταλεί στη Βουλή, μετά την πρόσκρουση της εισαγγελικής έρευνας σε πολιτικά πρόσωπα, θεωρούν ότι πρέπει να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για τα αναφερόμενα 10 πολιτικά πρόσωπα, ή όχι. Αυτό, και τίποτε περισσότερο.
Δεν θα εξετάσουν το βάσιμο ή όχι των κατηγοριών, αλλά ούτε αν τα αδικήματα για τα οποία ελέγχονται έχουν παραγραφεί ή όχι. Αυτό θα το κρίνει η προανακριτική επιτροπή, αν και εφόσον από τη σημερινή ψηφοφορία αποφασισθεί η σύστασή της.
Η απόφαση, όμως, της κυβέρνησης να στηθούν στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης 10 κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο, είναι παράνομη, εξωθεσμική και αποτελεί, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς, νομικούς και πολιτικούς κύκλους, a priori υπονόμευση και καταδολίευση της ανεξαρτησίας και του ρόλου της Βουλής.