Οι Τσάμηδες της Αλβανίας, που απελάθηκαν από την Ελλάδα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ζήτησαν από την Ελλάδα να τους ζητήσει συγγνώμη για την «εις βάρος τους γενοκτονία και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας από την οποία εκδιώχθηκαν». Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα απορρίπτει το ζήτημα των Τσάμηδων και […]
Οι Τσάμηδες της Αλβανίας, που απελάθηκαν από την Ελλάδα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ζήτησαν από την Ελλάδα να τους ζητήσει συγγνώμη για την «εις βάρος τους γενοκτονία και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας από την οποία εκδιώχθηκαν».
Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα απορρίπτει το ζήτημα των Τσάμηδων και άρχισε συζητήσεις με τη γειτονική Αλβανία για διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων τους, αλλά και του καθεστώτος εμπόλεμης ζώνης που εξακολουθεί να ισχύει στην Ελλάδα από τότε που η Ιταλία εισέβαλε από την Αλβανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι συνομιλίες αποσκοπούν στην επίτευξη συμφωνιών μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα στις 8 Απριλίου για να διασφαλιστεί πως η Αλβανία δεν θα έχει εμπόδια στην πορεία της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας είναι η Ελλάδα.
Οι Τσάμηδες είναι εξοργισμένοι με το γεγονός πως τα αιτήματά τους παραμελούνται και με την ιδέα πως Τίρανα και Αθήνα μπορεί να συμφωνήσουν στην αμοιβαία απόρριψη όρων όπως Τσαμουριά και Βόρειος Ήπειρος.
Μιλώντας ενώπιον μερικών χιλιάδων Τσάμηδων μπροστά την πύλη της ελληνικής πρεσβείας, ο Σφετίμ Ιντρίζι, ηγέτης του κόμματος των Τσάμηδων, δήλωσε ότι θέλουν πρώτα «μία συγγνώμη για τους χιλιάδες που σκοτώθηκαν στα σπίτια τους και όχι στη μάχη».
«Εμείς, οι Αλβανοί της Τσαμουριάς, δεν θέλουμε να εκδικηθούμε, δεν θέλουμε αλλαγή των συνόρων, θέλουμε μια συγγνώμη, ώστε να μπορέσουμε να συγχωρήσουμε και οι δύο λαοί να ζήσουν ειρηνικά και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε για να ζήσουμε στα σπίτια μας. Είμαστε ειρηνικοί» δήλωσε ο Ιντρίζι.
«Θέλουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας, να πάρουμε πίσω το καθεστώς που είχαμε προτού εκδιωχθούμε. Δεν ζητάμε τα ακίνητά μας, θέλουμε την πατρίδα μας και η πατρίδα μας είναι η Τσαμουριά» δήλωσε ο Ιντρίζι.