Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Η φτώχεια στην Αττική: 13 ανοιχτές πληγές…
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η φτώχεια στην Αττική: 13 ανοιχτές πληγές…

Μισθοί πείνας. Ένα στα δύο νοικοκυριά δεν πληρώνει λογαριασμούς και ζει χωρίς θέρμανση… Η έρευνα της εταιρείας MARC σε παραγγελία της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, αποτυπώνει εύγλωττα τα εξής: Το 57% όσων προσλήφθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Επτά στους δέκα μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δήλωσαν […]

Μισθοί πείνας. Ένα στα δύο νοικοκυριά δεν πληρώνει λογαριασμούς και ζει χωρίς θέρμανση… Η έρευνα της εταιρείας MARC σε παραγγελία της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, αποτυπώνει εύγλωττα τα εξής:

Το 57% όσων προσλήφθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Επτά στους δέκα μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δήλωσαν ότι εργάζονται με πλήρες ωράριο. Το 30% εργάζονται με μερική απασχόληση (λιγότερες ώρες ή ημέρες), με το ποσοστό αυτό στις γυναίκες και στους νέους (18-34 ετών) να ξεπερνά το 40% (γυναίκες 41,1%, νέοι 41,5%).

Ένας στους τρεις εργαζόμενους (32%) αναφέρει πως το αντικείμενο της εργασίας του δεν ανταποκρίνεται στην ειδίκευση ή στο αντικείμενο των σπουδών του. Το δε μέγεθος της ετεροαπασχόλησης εμφανίζει αυξητική τάση.

Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη δήλωσαν πως έχουν 82,7% των εργαζομένων. Ποσοστό 10,3% ανέφεραν πως είναι μεν ασφαλισμένοι/ες αλλά για λιγότερες ώρες, ενώ 6,1% δήλωσαν πως εργάζονται χωρίς ασφάλιση. Αυτασφάλιση δήλωσαν 0,8%.

Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους κάτω των 35 ετών (25,3%) δεν έχει πλήρη ασφάλιση. Ποσοστό 16% αναφέρουν πως έχουν ασφαλιστεί για λιγότερες ώρες και 9,3% εργάζονται ανασφάλιστοι.

Το 1/4 όσων προσλήφθηκαν την τελευταία τριετία στερούνται πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης. Όσοι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης στερούνται της ασφάλισης που αντιστοιχεί στις ώρες εργασίας τους ή δεν έχουν καμία ασφάλιση σε ποσοστό 38%. Σε όλα αυτά δεν υπολογίζονται οι άνεργοι ή οι περιστασιακά εργαζόμενοι.

Μισθός κάτω των 500 ευρώ για έναν στους πέντε. Ο μέσος όρος των καθαρών μηνιαίων αποδοχών ανέρχεται στα 806 ευρώ, ενώ τις χαμηλότερες αποδοχές έχουν οι γυναίκες και οι νέοι. Ένας στους πέντε εργαζόμενους πληρώνεται με μισθό κάτω των 500 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών πληρώνονται με μισθό κάτω των 500 ευρώ σε ποσοστό 31,5%, ενώ όσοι προσλήφθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες δηλώνουν πως έχουν μισθό κάτω των 500 ευρώ σε ποσοστό 42,1%, γεγονός που καταδεικνύει τη σαφή και συνεχή τάση μείωσης των αποδοχών.

Ποσοστό 35% των εργαζομένων δήλωσαν πως για τις τυχόν υπερωρίες εκτός του συμφωνημένου ωραρίου δεν πληρώνονται επιπλέον. Το φαινόμενο των απλήρωτων υπερωριών είναι συχνότερο στις γυναίκες (37% έναντι 33,7% των ανδρών).

Τέσσερις στους δέκα καθυστερούν να πληρωθούν. Μόνον 57% των εργαζομένων δηλώνουν πως λαμβάνουν τον μισθό τους χωρίς καθυστέρηση, ενώ 42,5% των εργαζομένων αναφέρουν προβλήματα στην καταβολή του μισθού τους. Ειδικότερα, 33% δήλωσαν πως λαμβάνουν τον μισθό τους συνήθως με καθυστέρηση και 9,3% πως η καταβολή του μισθού τους καθυστερεί πάντα.

Έξι στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν πως παραμένουν σε καθεστώς ανεργίας περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ επίδομα ανεργίας λαμβάνει ο ένας στους δέκα άνεργους.

Το 43% δεν μπορεί να έχει ικανοποιητική θέρμανση. Αδυναμία εξασφάλισης ικανοποιητικής θέρμανσης ανέφεραν 60% των ανέργων και το 34% των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα.

Χωρίς διασκέδαση και διακοπές. Ποσοστό 52,1% ανέφεραν ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ένα έκτακτο έξοδο της τάξης των 500 ευρώ, ενώ ένας στους δύο (49,5%) δήλωσαν πως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές, ως οικογένεια, έστω και μία εβδομάδα τον χρόνο και 57% πως δεν έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν σε θέατρο, κινηματογράφο, συναυλίες ή να αγοράζουν βιβλία στη συχνότητα που θα επιθυμούσαν.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις