Οι 6 συνήθειες που μας κρατούν πίσω

PLUS

Οι 6 συνήθειες που μας κρατούν πίσω

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αντώνης Γεωργακόπουλος

Οι περισσότεροι μεγαλώσαμε ακούγοντας από τους γονείς μας ότι δεν πρέπει να τα παρατάμε. Το έχουμε βάλει τόσο καλά στο μυαλό μας, που νιώθουμε ένοχοι εάν δε φτάσουμε ποτέ στην τελευταία σελίδα ενός βιβλίου – ακόμα κι αν μας φαίνεται βαρετό. Ενώ είναι αλήθεια πως η επιμονή είναι το κλειδί της επιτυχίας, υπάρχουν πράγματα που […]

27.02.2018 | 10:56

Οι περισσότεροι μεγαλώσαμε ακούγοντας από τους γονείς μας ότι δεν πρέπει να τα παρατάμε. Το έχουμε βάλει τόσο καλά στο μυαλό μας, που νιώθουμε ένοχοι εάν δε φτάσουμε ποτέ στην τελευταία σελίδα ενός βιβλίου – ακόμα κι αν μας φαίνεται βαρετό. Ενώ είναι αλήθεια πως η επιμονή είναι το κλειδί της επιτυχίας, υπάρχουν πράγματα που χρειάζεται να αφήσουμε. Είτε πρόκειται για μία τοξική σχέση είτε για ένα αποτυχημένο project στη δουλειά, το να κάνουμε ένα βήμα πίσω μπορεί να είναι σωτήριο.

Το θέμα είναι να ξέρουμε πότε πρέπει να τα παρατήσουμε. Για πολλούς είναι κάτι σαν έμφυτο ταλέντο, για τους υπόλοιπους είναι κάτι που πρέπει να μάθουμε. Όταν βλέπουμε πως αυτό που κάνουμε απλώς δε δουλεύει, αντί να το παλεύουμε μέχρι εξάντλησης, καλό είναι να καταπιαστούμε με κάτι άλλο και να το αφήσουμε στην άκρη. Ευτυχώς, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες στη ζωή μας για να κάνουμε εξάσκηση, μέχρι να βρούμε την τέλεια στιγμή.

Λένε πως οι συνήθειες είναι για να κόβονται. Παρακάτω είναι εκείνες που μας κρατούν πίσω και είναι ανάγκη να ξεφορτωθούμε:

 

1. Να αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας

Η αυτοπεποίθηση παίζει τεράστιο ρόλο στην επιτυχία. Έρευνα στην H-P έδειξε ότι οι γυναίκες υπέβαλλαν αίτηση για κάποια δουλεία μόνο όταν πληρούσαν το 100% των απαιτήσεων της θέσης, ενώ οι άνδρες όταν βρίσκονταν στο 60%. Αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος της ανδροκρατίας στον επαγγελματικό χώρο, το ότι φοβόμαστε να ρισκάρουμε. Πρέπει να πιστεύουμε ότι μπορούμε. Εάν έχουμε αμφιβολίες για τον εαυτό μας, απλώς δε θα τα καταφέρουμε.

 

2. Να αναβάλλουμε πράγματα

Είναι δύσκολο το να προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο. Όμως η συνεχής αναζήτηση δικαιολογιών για να αποφύγουμε μία δύσκολη κατάσταση δεν είναι λύση. Πρέπει να σταματήσουμε να λέμε ότι «θα το αφήσουμε για αύριο», γιατί το αύριο θα έρθει και θα κάνουμε το ίδιο για μεθαύριο, αναβάλλοντάς το τελικά για πάντα. Χωρίς σκληρή δουλειά, το αποτέλεσμα δε θα έρθει, όσο κι αν το θέλουυμε.

 

3. Να σκεφτόμαστε ότι δεν έχουμε επιλογή

Πάντα υπάρχει επιλογή. Ακόμα κι αν αμφιταλαντευόμαστε μεταξύ δύο εναλλακτικών που δεν μας αρέσουν, μπορούμε να διαλέξουμε τη λιγότερο κακή. Με το ρόλο του αβοήθητου θύματος, που δεν έχει κανένα λόγο σε όσα συμβαίνουν γύρω του, δε θα μπορέσουμε να καταφέρουμε τίποτα. Ο μόνος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε όση δύναμη έχουμε και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας.

 

4. Να κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα

Κάποτε, ο Albert Einstein είπε πως ο ορισμός της ανοησίας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα. Είναι μία πασίγνωστη πρόταση, που δηλώνει το εξής: Όσο κρατάμε την ίδια προσέγγιση, η κατάσταση θα παραμένει η ίδια -όσο κι αν θα θέλαμε το αντίθετο. Για να δούμε αλλαγή, πρέπει να τροποποιήσουμε κάπως τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα.

 

5. Να πιστεύουμε ότι όλα θα βρουν το δρόμο τους, από μόνα τους

Είναι πραγματικά δελεαστικό να πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρέπει να βάλουμε κι εμείς το χέρι μας για να γίνει αυτό. Δε γίνεται να ελπίζουμε σε μία προαγωγή, όταν οι συνάδελφοί μας προσπαθούν περισσότερο από εμάς , ούτε να περιμένουμε ξαφνικά θα μας προσέξει ο εργοδότης μας. Τίποτα δε θα γίνει από μόνο του – όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο σκληρότερα θα δουλέψουμε και θα δούμε ότι οι πιθανότητες θα είναι με το μέρος μας.

 

6. Να λέμε σε όλα ναι

Το όχι είναι μία πανίσχυρη λέξη και δε θα πρέπει να τη φοβόμαστε. Όταν έρθει η ώρα να αρνηθούμε κάτι, δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε φράσεις όπως «Δε νομίζω πως μπορώ» και «Δεν είμαι σίγουρη». Πρέπει να μιλάμε με βεβαιότητα, και, μαθαίνοντας να απαντάμε με τη μία αυτή λέξη, θα μπορέσουμε να αφοσιωθούμε στα πραγματικά σοβαρά πράγματα που μας απασχολούν.

Με λίγα λόγια, από αυτή τη στιγμή -και όχι από αύριο το πρωί- δεν αναλωνόμαστε άλλο σε αυτά που θα πρέπει να κάνουμε. Αντίθετα, αναλογιζόμαστε τι πρέπει να σταματήσουμε, και θα δούμε την αλλαγή που τόσο θέλουμε.

Exit mobile version