Η ΠΓΔΜ έχει προτείνει τέσσερις επιλογές για τη διευθέτηση της διένεξης με την Ελλάδα για την ονομασία της, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
«Οι προτάσεις είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας», δήλωσε στο Ρόιτερ, μετά τη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα δεχόταν κάποια απ’ αυτές τις επιλογές, ο Ζάεφ πρόσθεσε: «Ναι… Έχουν επιλογές που προτιμούν περισσότερο και μερικές που δεν προτιμούν και τόσο».
Όπως είπε, το ζήτημα που παραμένει είναι αν υπάρχει «πραγματική ανάγκη» να αλλάξει το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, κάτι που η Ελλάδα έχει επίσης ζητήσει.
Διαψεύδει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μίλησε για αλλαγή συντάγματος, αλλά η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ το διέψευσε.
«Είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε κάποια αλλαγή του συντάγματος, αλλά δεν θα είναι πολύ μεγάλη, διότι είναι πολύ δύσκολο», ήταν οι δηλώσεις του Ζάεφ από το Λονδίνο, που μετέδωσε το Reuters τις οποίες λίγο αργότερα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διέψευσε κατηγορηματικά.
«Έκανε λόγο για κάποια αλλαγή του ονόματος και όχι του συντάγματος», διευκρινίζουν τα Σκόπια.
«Η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του ονόματός της, όμως δεν μπορεί να πάει περαιτέρω, διότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα», ήταν η απάντηση του Ζάεφ στο Reuters, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
Οι Σκοπιανοί διαψεύδουν ότι ο Ζάεφ μίλησε για τέσσερις πιθανές ονομασίες που έχει προτείνει η ΠΓΔΜ και διευκρινίζεται ότι πρόκειται για προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς. «Οι προτάσεις είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», είχε δηλώσει ο Ζάεφ, που όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα δεχόταν κάποια απ’ αυτές τις επιλογές, απάντησε: «Ναι… Έχουν επιλογές που προτιμούν περισσότερο και μερικές που δεν προτιμούν και τόσο».
«Εκείνοι δεν έχουν μια περιοχή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι η Ελληνική Δημοκρατία. Και εντός το πώς θα το χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε, από τα υπουργεία στους δήμους και τους άλλους θεσμούς, είναι πραγματικά δικαίωμά μας και δεν θα έχει επιπτώσεις σε κανέναν», δήλωσε ακόμη ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Reuters.