Με αφορμή τα 20 χρόνια από την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Κένεθ Σταρ για το ροζ σκάνδαλο με τον Μπιλ Κλίντον, η Μόνικα γυρίζει πίσω και σκέφτεται τι πήγε στραβά.
Με άρθρο της στο Vanity Fair μιλά για την περιπέτεια με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ και βρίσκει ότι η τραυματική εμπειρία της έχει απόλυτη σχέση με τη σημερινή συγκυρία.
«Καθώς βρέθηκα να σκέφτομαι το τι συνέβη, έφτασα στο να καταλάβω ότι το τραύμα μου ήταν, κατά κάποιον τρόπο, ένας μικρόκοσμος ενός μεγαλύτερου κόσμου, του κόσμου του έθνους» γράφει.
«Και κλινικά, και ως απλή παρατήρηση, κάτι θεμελιώδες άλλαξε στην κοινωνία μας, το 1998. Και αλλάζει ξανά, καθώς μπαίνουμε στη δεύτερη χρονιά της προεδρίας Τραμπ σε έναν “Κόσμπι- Έιλς-Ο’ Ράιλι-Γουένστιν-Σπέισι-Όποιος κι αν είναι ο επόμενος” κόσμο».
Η Μόνικα εξηγεί τις επιπτώσεις του σκανδάλου στη ψυχική της υγεία: «Δεδομένης της μετα-τραυματικής διαταραχής και του πώς κατανοούσα το τραύμα, είναι πολύ πιθανόν να μην άλλαζε, αναγκαστικά, ο τρόπος που σκεφτόμουν τότε, έτσι και δεν υπήρχε το κίνημα #MeToo. Όχι μόνον επειδή μου έδωσε νέους φακούς για να κοιτάω το τι συμβαίνει, αλλά κι επειδή πρόσφερε καινούργιες λεωφόρους προς την ασφάλεια, μέσω αλληλεγγύης».
«Τώρα βλέπω πόσο προβληματικό ήταν ακόμα και το ότι οι δυο μας φτάσαμε σε ένα σημείο που έμπαινε ζήτημα συναίνεσης. Κι όμως, ο δρόμος που οδηγούσε εκεί ήταν λερωμένος με ανάρμοστη κατάχρηση εξουσίας, κοινωνικής θέσης και προνομιών» διαπιστώνει.
«Ήταν το αφεντικό μου. Ήταν ο πιο δυνατός άνδρας στον πλανήτη. Ήταν 27 χρόνια μεγαλύτερός μου, με τεράστια εμπειρία ζωής για να ξέρει καλύτερη. Ήταν στο ζενίθ της καριέρας του, ενώ εγώ στην πρώτη μου δουλειά μετά το κολέγιο», είπε ακόμη αναφερόμενη στην τότε ιστορία της με τον τότε πλανητάρχη Μπιλ Κλίντον.
«Σ’ όλο αυτό, τους τελευταίους μήνες, θύμιζα στον εαυτό μου μια πολύ δυνατή μεξικανική παροιμία: ‘Προσπάθησαν να μας θάψουν, δεν ήξεραν ότι είμαστε σπόροι’. Ξεμύτισε τελικά η άνοιξη», έγραψε στο τέλος η Λεβίνσκι συντασσόμενη με το κίνημα metoo.