Να εκμεταλλευτεί πλήρως το χρονικό διάστημα των 111 ημερών που μεσολαβεί έως το Εurogroup της 21ης Ιουνίου για να υλοποιήσει τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και να θέσει τις βάσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή καλείται η Ελλάδα.
Κατά τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες στην Αθήνα και για τις οποίες θα ενημερωθεί σήμερα το EuroWorking Group καταδείχθηκε πως οι δυσκολίες είναι πολλές και αρκετά ζητήματα είχαν υποεκτιμηθεί.
Όπως διαφάνηκε στις συναντήσεις με τους θεσμούς η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση, οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών και στο νόμο Κατσέλη, περιβάλλονται από μεγάλες τεχνικές.
Και μπορεί όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να χαρακτήρισαν «εποικοδομητικές» τις συζητήσεις ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια ειδικά αμέσως μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί στις 22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον οπότε οι θεσμοί θα επιστρέψουν ξανά στην Αθήνα.
Τότε ουσιαστικά θα ανοίξει η βεντάλια όλων των θεμάτων και ειδικά το ζήτημα των δημοσιονομικών. Πηγές των θεσμών ήδη έχουν περιγράψει ως ειλημμένη την απόφαση για την πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το επόμενο έτος.
Χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως θα ξεκαθαρίσει τον Μάιο το εάν το ΔΝΤ θα ζητήσει τελικά την ταχύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 ή όχι, κάτι που συσχέτισε με τις επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 και με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2018.
Σε κάθε περίπτωση ήδη από τα επόμενα δύο Eurogroup και ειδικά στο άτυπο συμβούλιο της Σόφιας στις 26 Απριλίου θα γνωρίζουμε ποιες πρόσθετες παρεμβάσεις ζητούν Ευρωζώνη και θεσμοί για να κλείσει ομαλά η αξιολόγηση και το πρόγραμμα.