Τη διαβεβαίωση ότι προτεραιότητα του ΝΑΤΟ είναι η ασφάλεια της παγκόσμιας ειρήνης, τόνισε στην ομιλία της η κα. Rose Gottemoeller αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Η κα. Gottemoeller τόνισε ότι η ασφάλεια επιτυγχάνεται όταν τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ παραμένουν ενωμένα.
Για τη μεταναστευτική κρίση σημείωσε πως η συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ελλάδα και την Τουρκία στο Αιγαίο, κατάφερε να μειώσει τόσο τις μεταναστευτικές ροές όσο και την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.
Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον καίριο ρόλο της Ελλάδας για τη σταθερότητα στο χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε πως στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας θα ληφθούν αποφάσεις για τις δομές διοίκησης και για το ρόλο του ΝΑΤΟ στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Αναφέρθηκε στις απειλές των κυβερνοεπιθέσεων και της τρομοκρατίας και στο ότι το ΝΑΤΟ παραμένει μια επιτυχής συμμαχία γιατί καταφέρνει να προσαρμόζεται στις αλλαγές της γεωπολιτικής σκακιέρας.
Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα, στο ρόλο της στο ΝΑΤΟ αλλά και στο γεγονός πως είναι απόλυτα συνεπής στις οικονομικές τις υποχρεώσεις απέναντι στη συμμαχία παρά την οικονομική κρίση που την ταλανίζει τα τελευταία χρόνια.
Η ανατολική Μεσόγειος παραμένει η πλέον ευαίσθητη περιοχή του κόσμου που δέχεται προσφυγικές ροές από τη Λιβύη έως τη Μέση Ανατολή, σημείωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.
«Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αντιληφθεί ότι η σταθερότητα της περιοχής έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια της Ευρώπης. Η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο ειρήνης και πόλο σταθερότητας της περιοχής, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου» τόνισε ο ναύαρχος Αποστολάκης.
Αναφερόμενος στη θέση των ενόπλων δυνάμεων δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο ρόλος τους είναι θεσμικός στην εγγύηση της ασφάλειας της χώρας. «Καθώς αντιμετωπίζει με σύνεση και ψυχραιμία τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, η χώρα έχει καταφέρει να μετατραπεί σε έναν ισχυρό άξονα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο». Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ήπιας ισχύος των ενόπλων δυνάμεων τονίζοντας παράλληλα την εξωστρέφεια τους, η οποία αυξάνεται συνεχώς.
Η αμυντική διπλωματία προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της χώρας με τον αραβικό κόσμο, είπε, κάτι που κατέστη σαφές και κατά την κοινή αεροπορική άσκηση στην οποία συμμετείχαν ένοπλες δυνάμεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε έναν πολιτικό σεισμό όχι μόνο λόγο του brexit, αλλά και λόγω της προσφυγικής κρίσης και της οικονομικής αστάθειας, δήλωσε ο κ. Χρίστος Στυλιανίδης Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί η Ευρώπη σε ένα σταυροδρόμι. Το δίλημμα ήταν σαφές και αφορούσε στο εάν η Ευρώπη θα συνέχιζε ενωμένη ή χωριστά.
«Η ομάδα Γιούνκερ αποφάσισε ότι πρέπει να κινηθεί ενωμένη και κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης εξηγώντας ότι υπερασπίζεται το ηθικό πλαίσιο της Ε.Ε. μέσω συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών. Παραδέχθηκε ότι μπορεί να μην έχουν λυθεί τα δομικά προβλήματα της Ε.Ε., ωστόσο, οι λαοί στηρίζουν απολύτως το οικοδόμημα. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η προσφυγική κρίση δίχασε την Ευρώπη, αναδεικνύοντας παράλληλα την Ελλάδα ως μεγαλύτερο χορηγό ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτή την κρίση.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στη σχέση της Ε.Ε. με τους πολίτες, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να μένει εγκλωβισμένη σε έναν θεσμικό αυτισμό και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Βρυξελλών και Ευρωπαίων πολιτών.
Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωση πραγματοποιείται, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.