Ένας Ρώσος πρώην διπλός κατάσκοπος, ο οποίος έχει καταδικαστεί για προδοσία στη Μόσχα, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε βρετανικό νοσοκομείο μετά την έκθεσή του σε άγνωστη ουσία, με την αστυνομία να δηλώνει ότι θα πρέπει να “αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις απειλής”. Η Μόσχα δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί στην έρευνα για αυτή την “τραγική κατάσταση” αν της […]
Ένας Ρώσος πρώην διπλός κατάσκοπος, ο οποίος έχει καταδικαστεί για προδοσία στη Μόσχα, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε βρετανικό νοσοκομείο μετά την έκθεσή του σε άγνωστη ουσία, με την αστυνομία να δηλώνει ότι θα πρέπει να “αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις απειλής”.
Η Μόσχα δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί στην έρευνα για αυτή την “τραγική κατάσταση” αν της το ζητήσει η Βρετανία.
Ο Σεργκέι Σκριπάλ, ένας πρώην συνταγματάρχης του GRU, της υπηρεσίας Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, έλαβε άσυλο στη Βρετανία έπειτα από ανταλλαγή του το 2010 με ρώσους κατασκόπους οι οποίοι συνελήφθησαν στη Δύση σε μια ψυχροπολεμικού τύπου διαδικασία στον ασφαλτοτάπητα του αεροδρομίου της Βιέννης.
Ο 66χρονος πρώην κατάσκοπος και μια 33χρονη γυναίκα, η οποία σύμφωνα με το BBC είναι η κόρη του Γιούλια Σκριπάλ, βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι εμπορικού κέντρου την Κυριακή στην αγγλική πόλη Σάλσμπερι μετά την έκθεσή τους σε μια άγνωστη ουσία, σύμφωνα με την αστυνομία.
Αμφότεροι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική.
Παρότι οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το κοινό, η αστυνομία απαγόρευσε την πρόσβαση στην περιοχή όπου βρέθηκε ο πρώην κατάσκοπος καθώς και προληπτικά σε μια πιτσαρία με την επωνυμία Zizzi στο κέντρο του Σάλσμπερι. Κάποιοι από τους ερευνητές φορούσαν ολόσωμες κίτρινες στολές χημικής προστασίας.
“Μιλάμε με αυτόπτες μάρτυρες, λαμβάνουμε δείγματα από το σημείο όπου βρέθηκαν οι δύο, πραγματοποιούμε τοξικολογικές εξετάσεις και όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια απάντηση”, δήλωσε ο Μαρκ Ρόουλι, ο ανώτατος αξιωματούχος της βρετανικής αντιτρομοκρατικης υπηρεσίας.
“Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε: οι Ρώσοι εξόριστοι δεν είναι αθάνατοι. Όλοι τους πεθαίνουν και υπάρχει η τάση για θεωρίες συνωμοσίας. Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να γνωρίζουμε τις καταστάσεις απειλής”, δήλωσε ο Ρόουλι στο ραδιόφωνο του BBC προτού αναφερθεί στη δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο.
Βρετανική έρευνα έχει αποφανθεί ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανόν να έδωσε το πράσινο φως το 2006 για τη δολοφονία του πρώην κατασκόπου της KGB Λιτβινένκο με ραδιοενεργό πολώνιο-210 στο Λονδίνο. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένως διαψεύσει κάθε ανάμειξη στη δολοφονία του Λιτβινένκο.
Ο 43χρονος Λιτβινένκο, ένας σφοδρός επικριτής του Πούτιν ο οποίος έξι χρόνια προτού δηλητηριαστεί είχε εγκαταλείψει τη Ρωσία και είχε καταφύγει στη Βρετανία, έχασε τη ζωή του αφού ήπιε πράσινο τσάι δηλητηριασμένο με το σπάνιο και πανίσχυρο ραδιοενεργό ισότοπο στο ξενοδοχείο του Λονδίνου Millennium.
Οι γιατροί χρειάστηκαν αρκετό χρόνο για να εξακριβώσουν την αιτία της ασθένειάς του.