Λίγο μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις αντιεξουσιαστών σε τρεις πόλεις στην Ελλάδα για “χάρη” του τρομοκράτη Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης στη Δυτική Αττική, στα εγκαίνια του κτιρίου Ασφαλείας. «Βλέπω πολλούς πολίτες που -παρά το ότι είμαστε σε μια εργάσιμη ημέρα- βρίσκονται εδώ, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό για αυτούς», […]
Λίγο μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις αντιεξουσιαστών σε τρεις πόλεις στην Ελλάδα για “χάρη” του τρομοκράτη Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης στη Δυτική Αττική, στα εγκαίνια του κτιρίου Ασφαλείας.
«Βλέπω πολλούς πολίτες που -παρά το ότι είμαστε σε μια εργάσιμη ημέρα- βρίσκονται εδώ, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό για αυτούς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
«Η εδραίωση του αισθήματος ασφαλείας στις περιοχές με υψηλά κρούσματα εγκληματικότητας είναι ένα κρίσιμο θέμα που αφορά την κοινωνική συνοχή, την ισότητα και τη δημοκρατία στη χώρα μας», υπογράμμισε. «Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία εάν ο πολίτης δεν αισθάνεται ασφαλής», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να αναφερθεί στα πολλαπλά κρούσματα βίας και ανομίας.
Συνεχάρη την ΕΛ.ΑΣ.
«Οι άνδρες και οι γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. διαθέτουν υψηλή αίσθηση καθήκοντος και ενεργούν καθημερινά με επαγγελματισμό, για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών τόσο του δήμου Φυλής, όσο και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής», είπε στη συνέχεια.
Οι περιπολίες στη Δυτική Αττική σχεδόν διπλασιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα και περιορίστηκε η παραβατικότητα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας επίσημα στοιχεία που συντείνουν στο γεγονός ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια που αποδίδει αποτελέσματα.
«Σήμερα γίνεται μια σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια, με σχέδιο και ιεραρχήσεις, που πλέον αποδίδει αποτελέσματα», επεσήμανε, και πρόσθεσε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στον ίδιο δρόμο θα προχωρήσουμε».
«Σήμερα κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα για την εδραίωση της ασφαλείας των πολιτών. Οδηγός μας ο σεβασμός αυτού του αγαθού, στο οποίο έχει δικαίωμα ο κάθε πολίτης ξεχωριστά και υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει ασφάλεια στον κάθε πολίτη ξεχωριστά».
Εναντίον της αστυνόμευσης
Ο κ. Τσίπρας, επίσης, έκανε λόγο για στρεβλή αστυνόμευση του παρελθόντος, τονίζοντας: «Στη χώρα μας παρατηρήθηκαν στρεβλώσεις, όπως επιλεκτική αστυνόμευση με ολόκληρες περιοχές της χώρας να αγνοούνται. Ταυτόχρονα εφαρμόστηκε μια αναποτελεσματική κατασταλτική πολιτική, η οποία υιοθετούνταν μετά από τραγικά γεγονότα και ενοχοποιούσε συλλήβδην κοινωνικές κατηγορίες».
«Ήταν συνειδητή επιλογή των εκάστοτε πολιτικών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η αστυνόμευση κάποιων περιοχών ήταν πιο σημαντική από την αστυνόμευση κάποιων άλλων περιοχών», ανέφερε ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει: «Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες πολλών κατηγοριών».
Όσον αφορά στους Ρομά που διαμένουν στην περιοχή, ο πρωθυπουργός είπε: «Οι Ρομά, που διαμένουν για δεκαετίες στην περιοχή, είναι απαράδεκτο να γίνονται αποδιοπομπαίος τράγος και ταυτόσημο της παραβατικότητας. Αυτή είναι μια λογική η οποία -όπου ακολουθήθηκε- ιστορικά έθρεψε γενιές με το δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού και οδήγησε σε εθνικές και κοινωνικές τραγωδίες».
«Είναι ντροπή κατέχοντες δημόσιο αξίωμα όπως αυτό του βουλευτή, και μάλιστα του πρώην υπουργού, να αναπαράγουν έναν τέτοιο διχαστικό και ρατσιστικό λόγο απέναντι στους Ρομά συμπολίτες μας. Και όταν αυτός ο λόγος δεν επιφέρει συνέπειες σε όσους τον παράγουν, η πολιτική ευθύνη και η ντροπή δεν βαραίνει αποκλειστικά αυτούς, αλλά και την ηγεσία τους».