Από 140 ευρώ έως και 1.650 ευρώ το άτομο κοστίζουν τα μενού γευσιγνωσίας στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Δείτε που αντέχει η τσέπη σας και στο επόμενο ταξίδι, κλείστε θέση τουλάχιστον τρεις μήνες πριν. Τι σημαίνει αυτό; Μικρά, μικρά πιατάκια, κάποια από αυτά μόλις μία μπουκιά, που για κάποιους αξίζουν τα λεφτά τους!
Eleven Madison Park, Νέα Υόρκη
Τρία αστέρια Michelin, το νούμερο 1 εστιατόριο του κόσμου σύμφωνα με τη λίστα World 50 Best Restaurants. Αν έχετε την άνεση και τη διάθεση να πληρώσετε κατά κεφαλήν 1.000 ευρώ για να δοκιμάσετε τα πραγματικά συγκλονιστικά πιάτα, τότε κάντε το. Διαφορετικά το καλύτερο είναι να παραγγείλετε ένα degu που κοστίζει μόλις 315 ευρώ. Με το κρασί διπλασιάστε το ποσό.
Osteria Francescana, Μοντένα, Ιταλία
Επίσης τρία αστέρια Michelin, πέρυσι το νούμερο 1 εστιατόριο του κόσμου σύμφωνα με τη λίστα World 50 Best Restaurants, φέτος το νούμερο 2. Το εστιατόριο έχει μετατρέψει τη μεσογειακή κουζίνα σε πραγματική τέχνη. Τιμή μενού γευσιγνωσίας με 9 στάδια στα 239 ευρώ το άτομο. Συνδυασμός πιάτων με κρασί επιβαρύνει τον λογαριασμό με 142 ευρώ το άτομο.
La Pergola, Ρώμη
Το μενού του σεφ Heinz Beck’s θέτει υψηλά στάνταρτς στην ιταλική κουζίνα, με πιάτα όπως καραβίδες αργομαγειρεμένες σε ελαιόλαδο με πουρέ αρακά, φασόλια και αγκινάρες. Στα τρία αστέρια Michelin το μενού των 10 σταδίων κοστίζει 263 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί.
Sukiyabashi Jiro, Τόκιο Ιαπωνία
Είναι 92 ετών και θεωρείται ο τελευταίος σούσι μάστερ. Το εστιατόριό του είναι μέσα στη στάση του μετρό Ginza στο Τόκιο. Έχει τρία αστέρια Michelin. Σερβίρει Omakase, δηλαδή ό,τι πει ο σεφ Χίρο Όνο. Ο πελάτης δεν έχει κανένα λόγο. Τα 19 κομμάτια σούσι κοστίζουν 250 ευρώ. Αξίζει;
Le Pré Catelan, Παρίσι
300 ευρώ για 8 στάδια. Τόσο τουλάχιστον χρεώνει ο σεφ Frédéric Anton την τέχνη του στο παριζιάνικο εστιατόριο. Τουλάχιστον αυτός χρησιμοποιεί ακριβά υλικά όπως κρέμα φουά γκρα, χαβιάρι και άλλα.
The French Laundry, Γιούντβιλ, Καλλιφόρνια
O διάσημος σεφ Thomas Keller κοστολογεί το μενού 13 σταδίων 310 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί. Είναι ένα από τα ελάχιστα εστιατόρια στις ΗΠΑ όπου μπορείς να απολαύσεις πραγματική τέχνη. Το μενού αλλάζει καθημερινά και σε κανένα από τα 13 πιάτα του μενού δεν υπάρχει το ίδιο υλικό. Το μόνο κοινό είναι το αλάτι.
Per Se, Νέα Υόρκη
Και σε αυτό το εστιατόριο το μενού αλλάζει κάθε μέρα και εξαρτάται πάντα από τις καλύτερες πρώτες ύλες που θα ανακαλύψει ο σεφ στην αγορά. Τιμή μενού 9 πιάτων 325 ευρώ χωρίς κρασί.
Alinea, Σικάγο
Με κουζίνα avant-garde, το Alinea είναι ένα από τα πιο σπουδαία εστιατόρια του κόσμου. Ο σεφ Grant Achatz θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ιστορία της μαγειρικής και τα 360 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί, είναι μία τιμή που πληρώνουν ευχαρίστως όσοι βρουν τραπέζι στο εστιατόριο.
Restaurant Le Meurice Alain Ducasse, Παρίσι
Alain Ducasse. Το όνομα τεράστιου σεφ βρίσκεται δικαιολογημένα στον τίτλο του εστιατορίου, καθώς η υπογραφή του βρίσκεται ακόμη και στη ζάχαρη. Η τιμή που θα πληρώσετε είναι 398 ευρώ για 5 πιάτα.
Ultraviolet, Σαγκάη
Με -μόλις- 870 ευρώ το άτομο θα απολαύσετε 20 πιάτα με συνοδεία μουσικής, βίντεο και αλλαγές θερμοκρασίας του χώρου που ταιριάζουν με το μενού. Κάτι παρόμοιο στο 180 ευρώ το άτομο είναι το All Senses στη Γλυφάδα.