Την Πέμπτη εκπνέει η προθεσμία υποβολής των εισηγήσεων από τους 250 εκτιμητές ακινήτων, οι οποίοι όμως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς δεν προλαβαίνουν να υποβάλουν τις τους για τις νέες τιμές εγκαίρως.
Ήδη, ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο παράταση της προθεσμίας. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που υπάρχουν στον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών σχεδιάζει να τους διευκολύνει δίνοντας νέα ολιγοήμερη διορία περίπου μιας εβδομάδας για να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Και πάλι όμως το χρονοδιάγραμμα θεωρείται ασφυκτικό και δύσκολα θα τηρηθεί. Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν πρόκειται να είναι έτοιμες στο τέλος Μαρτίου όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στους δανειστές αλλά αργότερα εντός του Απριλίου. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αποτελεί ένα από τα αγκάθια της τέταρτης αξιολόγησης με μεγάλες τεχνικές δυσκολίες όπως διαπιστώνει και η πλευρά των δανειστών.
Ο χάρτης με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αρχίζει σιγά – σιγά να διαμορφώνεται στην Αττική. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με πολλές περιοχές της περιφέρειας. Εκεί οι εκτιμητές τα έχουν βρει…μπαστούνια καθώς αδυνατούν να βγάλουν τιμές αφού τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν έχει γίνει ούτε μια αγοραπωλησία ακινήτου αλλά δεν έχει κατασκευαστεί ούτε μια πολυκατοικία.
Τα πρώτα στοιχεία για τις νέες τιμές ζώνης που άρχισαν να ανεβαίνουν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση των τιμών ζώνης σε Φιλοθέη, Ψυχικό, τιμές στα σημερινά επίπεδα σε μεσαίες περιοχές, αυξήσεις σε «λαϊκές» συνοικίες αλλά και μεγάλες αυξήσεις στις πολύ ακριβές και προνομιούχες περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως την Ηρώδου Αττικού και στον Λαιμό της Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με τους εκτιμητές στις μεσαίες περιοχές θα υπάρχουν είναι μειώσεις στις μεσαίες και ακριβές περιοχές και αυξήσεις στις «λαϊκές» περιοχές.
Συγκεκριμένα στην Ηρώδου Αττικού, τον ακριβότερο δρόμο της Αθήνας, η εισήγηση του εκτιμητή είναι η τιμή ζώνης να αυξηθεί κατά 30%. Από 8.500 ευρώ που είναι σήμερα το τετραγωνικό μέτρο προτείνεται να φθάσει τα 11.000 ευρώ το τ.μ.. Στον Λαιμό Βουλιαγμένης οι αξίες που βγάζουν οι εκτιμητές ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές.
Συγκεκριμένα από τα 8.800 ευρώ που ανέρχεται το τετραγωνικό μέτρο σήμερα προτείνουν να κινηθεί στα επίπεδα των 12.000-13.000 ευρώ.
Σχεδόν όλοι οι εκτιμητές, βγάζουν τις νέες αντικειμενικές αξίες από το γραφείο τους. Από τις αγγελίες σε εφημερίδες, το διαδίκτυο και το τηλέφωνο. Καμία αυτοψία δεν έχει γίνει ειδικά σε περιοχές της επαρχίας καθώς ούτε χρόνος υπάρχει αλλά ούτε η αμοιβή που θα εισπράξουν από το Δημόσιο επιτρέπει ταξίδια στην επαρχία. Μάλιστα κάποιοι εκτιμητές δουλεύουν παράλληλα σε πολλές περιοχές π.χ. στην Αττική και την Κρήτη.