Μπορεί ο Πιερ Μοσκοβισί να δήλωσε πως η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά, κάλεσε όμως τους θεσμούς να εργαστούν εντατικά εν όψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου και της συμφωνίας για την έξοδο από το πρόγραμμα.
Όπως είπε ο Μοσκοβισί, υπάρχουν τέσσερις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, κατά το οποίο οι Βρυξέλλες στοχεύουν σε μια συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
Η πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι η ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης εντός του Μαΐου.
«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους τα τελευταία χρόνια» ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι αποφάσεις θα βασιστούν στις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας και πάνω σε αυτό το θέμα υπάρχει συζήτηση μεταξύ των θεσμών.
Η δεύτερη προϋπόθεση που θα πρέπει να έχει δρομολογηθεί ως το Εurogroup της 21ης Ιουνίου, είναι η «μετά το πρόγραμμα εποχή».
Ο Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, πολλές μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται και θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο εποπτείας των στόχων.
Σεντένο: Δουλεύουμε για το ελληνικό χρέος – Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο
Τόνισε, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα, ούτε για κάτι που θα μοιάζει με πρόγραμμα, διότι είναι επιθυμία όλων η Ελλάδα να ξαναγίνει κανονικό μέλος της ευρωζώνης.
Η τρίτη προϋπόθεση είναι η συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από το Πάσχα και η οποία θα συζητηθεί στο Eurogroup του Απριλίου στη Σόφια.
Τέταρτον, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
«Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ εντατική και για τις 100 ημέρες που απομένουν», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές η Ελλάδα να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα.
Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα παραείναι σφιχτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt.
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει να εφαρμόσει 88 μεταρρυθμίσεις σε 100 ημέρες», γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ.
«Έως την 21η Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα μεταρρυθμίσεων και λιτότητας».
Παράλληλα τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για τη χάραξη μια μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής «με την οποία πρόκειται να στηρίξει η Ελλάδα την έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας».
Εποπτεία στην Ελλάδα μετά το μνημόνιο – Στα «χέρια» της Γερμανίας η τύχη της χώρας
Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να παρουσιαστεί το αργότερο στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.
Εκεί οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει η Handelsblatt, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για δύσκολο πολιτικό ζήτημα.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι εξαγγελίες από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού περί καθαρής εξόδου προκαλούν «ανάμεικτα συναισθήματα στους κύκλους των θεσμών».
«Εκεί υπάρχει ο φόβος ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα ενδέχεται να αντιστρέψει μετά τη λήξη του προγράμματος μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας, και να μοιράσει δώρα. Εξάλλου το αργότερο τον Σεπτέμβριο του 2019 επίκεινται εκλογές στην Ελλάδα» αναφέρει.