Στις ΗΠΑ είναι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιώντας συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη και κάνοντας μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στον Λευκό Οίκο.
Ο κος Μητσοτάκης συναντήθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης (13/3), με την ειδική σύμβουλο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και διευθύντρια του τομέα Ευρωπαϊκών και Ρωσικών σχέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, κ. Φιόνα Χιλ.
Αν και η συζήτηση κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα περιφερειακά γεωπολιτικά θέματα και τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία μάλιστα διεξάγεται εν μέσω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και στο εν εξελίξει περιστατικό με την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο.
Spiegel: Σαββίδης και Τσίπρας οφείλουν πολλά ο ένας στον άλλον
Κατά την διάρκεια των επαφών, του δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσει Αμερικανούς αξιωματούχους για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Τόνισε μάλιστα τον ισχυρό περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας γεωπολιτικής, οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας.
Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μάικ Λι, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε σε ζητήματα που αφορούν τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου. Και δεν παράλειψε να εκφράσει και την ανησυχία του για την συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.
Στο εν λόγω ζήτημα, ο γερουσιαστής έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, στο Center for Strategic and International Studies (CSIS), ότι δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Τουρκία, όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάννης και σημείωσε ότι πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο, ώστε να αποφευχθεί ένα ατύχημα κατά το οποίο μπορεί να χαθεί ο έλεγχος.
Μίτσελ σε Ελλάδα και Σκόπια: Βρείτε μόνοι σας τη λύση
«Η τελευταία εξέλιξη με τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών και τη φυλάκιση τους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας είναι πολύ ανησυχητική. Καλώ την Τουρκία να απελευθερώσει τους έλληνες στρατιώτες το συντομότερο δυνατό. Είναι ένα μικρό γεγονός που δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο», υπογράμμισε.
Με αφορμή τη δήλωση του προέδρου της ΠΓΔΜ κ. Ντιμιτρόφ, να μοιραστούν οι δύο χώρες την κληρονομιά τους, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «Δεν υπάρχει τίποτα να μοιραστούμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας. Δεν έχουμε τίποτα να διαπραγματευτούμε γι αυτό», ενώ δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίλυση του ονοματολογικού.
Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για 2 γραμμές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στα κρίσιμα εθνικά θέματα, κάτι που χαρακτήρισε προβληματικό, τη στιγμή που η χώρα πρέπει να εμφανίζεται με ένα κοινό εθνικό μέτωπο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη διείσδυση του ρωσικού παράγοντα στην Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε, κατά την παρέμβαση του στο SCIS, τόσο για την επιρροή της Ρωσίας στη χώρα αλλά και τις δραστηριότητες του Ιβάν Σαββίδη στη Βόρεια Ελλάδα.
«Ρωτάτε λάθος άνθρωπο για τον κ. Σαββίδη. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας του έσβησε πρόστιμα της καπνοβιομηχανία που ελέγχει και σε αντάλλαγμα ο κ. Σαββίδης ήθελε τον έλεγχο Μέσων Ενημέρωσης για να υποστηρίξει την κυβέρνηση», εξέφρασε.
«Χρειάστηκε η εισβολή του στο γήπεδο για να προσέξουν οι περισσότεροι τους κινδύνους που επισημάναμε από αυτές τις πρακτικές. Αυτές οι σκηνές είναι ντροπιαστικές για τη χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι μετασιοβιετική δημοκρατία».
Και συνέχισε: « Είναι χρέος μου να σιγουρευτώ ότι δεν θα μετατραπούμε θεσμικά σε αποτυχημένο κράτος. Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι μόνο για την οικονομία αλλά και για τη δημοκρατία».