Σε μια νέα μέθοδο κατέφυγαν οι Αυστραλοί ερευνητές, οι οποίοι ανακοίνωσαν πως χρησιμοποιούν διαμάντια για εμφυτεύματα με έναν νέο τρόπο, ο οποίος θα μπορούσε να βελτιώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα δέχεται το ανθρώπινο σώμα. «Επί του παρόντος το κατ’ εξοχήν υλικό για τα ιατρικά εμφυτεύματα είναι το τιτάνιο, συχνά όμως τα εμφυτεύματα […]
Σε μια νέα μέθοδο κατέφυγαν οι Αυστραλοί ερευνητές, οι οποίοι ανακοίνωσαν πως χρησιμοποιούν διαμάντια για εμφυτεύματα με έναν νέο τρόπο, ο οποίος θα μπορούσε να βελτιώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα δέχεται το ανθρώπινο σώμα.
«Επί του παρόντος το κατ’ εξοχήν υλικό για τα ιατρικά εμφυτεύματα είναι το τιτάνιο, συχνά όμως τα εμφυτεύματα τιτανίου δεν αλληλεπιδρούν με το σώμα μας με τον σωστό τρόπο» δήλωσε η επικεφαλής της βιοϊατρικής μηχανικής του πανεπιστημίου RMIT Δρ. Κέϊτ Φοξ.
Προκειμένου η ερευνητική ομάδα να επιλύσει αυτό το πρόβλημα χρησιμοποίησε διαμάντι μέσω τρισδιάστατων ικριωμάτων (3D scaffolds) για να δημιουργήσει μία επιφανειακή επίστρωση, η οποία προσκολλάται καλύτερα στα κύτταρα που συνήθως βρίσκονται στα θηλαστικά.
Η συγκεκριμένη επίστρωση είναι πιο οικονομική από την σκόνη τιτανίου, βοηθά επίσης στην ανάπτυξη των κυττάρων και μειώνει παράλληλα την προσκόλληση βακτηρίων πάνω στα εμφυτεύματα, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντοχή τους.
Δείτε ακόμα:
Τα γυαλιά μυωπίας θα είναι πολύ σύντομα άχρηστα- Οι σταγόνες που βελτιώνουν την όραση
Σήμερα επίσης οι ερευνητές επικεντρώνονται στη χρήση της τεχνολογίας στον τομέα της ορθοπεδικής.
Εκτός από το μυοσκελετικό σύστημα, οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει διαμάντι για την επικάλυψη των καρδιαγγειακών στεντ -σωληνάκια που βοηθούν να διατηρηθούν ανοικτές οι αρτηρίες της καρδιάς- και στις αρθρώσεις, καθώς και στη βιονική και την προσθετική.
«Θα περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου η συγκεκριμένη τεχνολογία τεθεί στη διάθεση των ασθενών. Αυτό όμως που κάνουμε είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα σε ένα μακρύ και δυνητικά απίστευτο ταξίδι» λέει επιγραμματικά η Δρ. Φοξ.