Επικίνδυνη για την υγεία αποδεικνύεται η αφρικανική σκόνη, η οποία έχει γίνει μέρος της ζωής μας.
Πρόκειται για ένα «δυσάρεστο επισκέπτη» που προκαλεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, επιφέρει προβλήματα στην υγεία πολλών ανθρώπων.
«Πνίγει» κυρίως εκείνους που ανήκουν στις «ευαίσθητες ηλικίες» (μικρά παιδιά και ηλικιωμένους), ή που πάσχουν από άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το αναπνευστικό.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Lifo, έχει διαπιστωθεί ότι σε ημέρες με έντονη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα αυξάνονται στα νοσοκομεία οι εισαγωγές ασθενών με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.
Διαβάστε ακόμα:
Οι… παγίδες της νηστείας για τον οργανισμό
«Μάλιστα, ερευνητές εντόπισαν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη, όπως μόλυβδο, ψευδάργυρο, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό και νικέλιο, που μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες», αναφέρεται στη Lifo.
Κατά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών η συχνότητα του φαινομένου έχει αυξηθεί κατά 100% την τελευταία 20ετία, με την ένταση του να αγγίζει το 50%.
Υπεύθυνη για την Αφρικανική σκόνη είναι η ερημοποίηση της Σαχάρας, η οποία προχωρά μάλιστα με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας έτσι τις ποσότητες της σκόνης που μπορεί να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα.