Έτοιμοι και αποφασισμένοι να καταδικάσουν απερίφραστα τις ενέργειες της Άγκυρας σε Μεσόγειο και Αιγαίο, είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Αυτό θα γίνει στη σημερινή σύνοδο κορυφής σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει στην κατοχή του το Bloomberg. Την ίδια ώρα, θα εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα. Οι εξελίξεις με […]
Έτοιμοι και αποφασισμένοι να καταδικάσουν απερίφραστα τις ενέργειες της Άγκυρας σε Μεσόγειο και Αιγαίο, είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Αυτό θα γίνει στη σημερινή σύνοδο κορυφής σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.
Την ίδια ώρα, θα εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα.
Οι εξελίξεις με την Τουρκία θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πρόκειται να ενημερώσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για την προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να στείλουν ένα «ισχυρό μήνυμα» προς την ‘Αγκυρα, ενόψει της Συνόδου της Βάρνας, στις 26 Μαρτίου όπου ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθούν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του Οκτωβρίου 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σχετικά με τη διερεύνηση και την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στο έγγραφο.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Handelsblatt: Προσπάθειες Μέρκελ για τους Έλληνες στρατιωτικούς
Εμπόριο, αμερικανικοί δασμοί, Ρωσία στην ατζέντα της πρώτης ημέρας της Συνόδου
Τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, οι Ευρωπαίοι ηγέτε,ς εκτός από τις πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία, είναι το εμπόριο και οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και το ζήτημα της Ρωσίας, μετά την δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ με νευροπαραλυτικό παράγοντα στο Σάλσμπερι.
Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινάει στις 4 το απόγευμα είναι το εμπόριο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αφού πρώτα ενημερωθούν για την πορεία της συνάντησης της Επιτρόπου Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ με τον υπουργό εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να στηρίξουν τα αντίμετρα που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως απάντηση στους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να θέσουν σε ισχύ από αύριο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην επιστολή του προς Ευρωπαίους ηγέτες τονίζει ότι η απάντηση της ΕΕ στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνο θα είναι «υπεύθυνη και λογική».
Συνεχίζει, λέγοντας ότι η διατλαντική οικονομική σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αποδυναμωθεί, παρά τις εποχιακές αναταράξεις, ενώ υπενθυμίζει ότι οι δασμοί που προτείνονται από την Ουάσινγκτον, εφόσον εφαρμοστούν, θα επηρεάσουν περίπου το 1,5% του διατλαντικού εμπορίου.
Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Τσαβούσογλου: Νέες δηλώσεις για το Αιγαίο
Εξάλλου, το θέμα της Ρωσίας θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των ηγετών. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τις έρευνες που διεξάγονται για την επίθεση στο Σάλσμπερι, σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξή τους στη Μ. Βρετανία και να δηλώσουν έτοιμοι να συντονίσουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε κυρώσεις.
Η συζήτηση των ηγετών της ΕΕ θα επικεντρωθεί στην ανάγκη να ενισχυθεί η άμυνα της ΕΕ απέναντι σε επιθέσεις υβριδικού πολέμου.
Στην ατζέντα της συνόδου βρίσκονται επίσης οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και την ευρωζώνη, το προσφυγικό και η φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην Ένωση, έπειτα και από τη χθεσινή παρουσίαση ενός νέου φορολογικού σχεδίου από την Επιτροπή για της εταιρείες αυτές.