Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται θέματα Μεταφορών.
Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κατά η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι και παρών η ΧΑ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.
Το άρθρο 12, που αφορά την ηλεκτρονική ή τηλεφωνική διαμεσολάβηση μεταφοράς επιβατών με οχήματα Επαγγελματικής Δημοσίας Χρήσεως ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και την ΧΑ. Καταψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΠΟΤΑΜΙ, ενώ η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ ψήφισαν παρών.
Στο νομοσχέδιο, ενσωματώθηκε επίσης ως άρθρο, η ρύθμιση που αφορά στην επιβολή προστίμων για παραβίαση του ΚΟΚ, μετά τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αυτά να μην ορίζονται με υπουργική απόφαση.
Έτσι και τα τρία κλιμάκια προστίμων που επιβάλλονται συμπεριλήφθηκαν στο σώμα του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με την διάταξη, τα πρόστιμα παραμένουν σταθερά για παραβάτες με εισοδήματα μέχρι τις 50.000 ευρώ, διπλασιάζονται για εισοδήματα μέχρι 100.000 ευρώ και τριπλασιάζονται για παραβάτες με μεγαλύτερα εισοδήματα.
Η ίδια πρόβλεψη ισχύει και για τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους Δήμους (αναλόγως με τον πληθυσμό τους) στην περίπτωση που μετά από ένα έτος από την ψήφιση του νομοσχεδίου, δεν έχουν θέσει σε εφαρμογή το μέτρο για τις πιάτσες.
Η Ν.Δ. ωστόσο επέμεινε ότι η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική καθώς επιβάλλει διαφορετικά πρόστιμα για το ίδιο αδίκημα. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γ. Κεφαλογιάννης εκτίμησε ότι η διάταξη θα εκπέσει στα δικαστήρια.
Πώς αναμένεται να διαμορφωθούν τα πρόστιμα
Μετά τη χθεσινή έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής που έκρινε ως αντισυνταγματική την έκδοση υπουργικής απόφασης όσον αφορά την προσαύξηση στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται με εισοδηματικά κριτήρια για τις παραβάσεις του ΚΟΚ, ο Χρήστος Σπίρτζης αναγκάστηκε να καταθέσει ως άρθρο στο σημερινό νομοσχέδιο τις προσαυξήσεις στα πρόστιμα που θα ισχύουν από δω και πέρα.
Με βάση λοιπόν τη ρύθμιση:
Καμία προσαύξηση δεν θα υπάρχει σε οποιοδήποτε πρόστιμο για εισόδημα ατομικό μέχρι 50.000 ευρώ.
- Από 50.001 έως 100.000 ευρώ το πρόστιμο διπλασιάζεται.
- Από 100.001 ευρώ και πάνω το πρόστιμο τριπλασιάζεται.
Ο κ. Σπίρτζης διευκρίνισε ότι το εισόδημα θα είναι ατομικό και ότι έχουν αφαιρεθεί και τα περιουσιακά κριτήρια που υπήρχαν μέχρι τώρα και μένει μόνο το ατομικό εισόδημα ως προϋπόθεση πολλαπλασιασμού του προστίμου.
ΚΟΚ: Αντισυνταγματική η σύνδεση των προστίμων με το εισόδημα
Τα πρόστιμα που ισχύουν σήμερα για βασικές παραβάσεις:
- Για υπέρβαση ορίου ταχύτητας έως 20 χλμ/ώρα το πρόστιμο είναι 40 ευρώ. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 80 και 120 ευρώ αντίστοιχα.
- Για υπέρβαση ορίου ταχύτητας από 20 – 30 χλμ/ώρα το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 200 και 300 ευρώ αντίστοιχα.
- Για υπέρβαση ορίου ταχύτητας από 30 χλμ/ώρα και άνω το πρόστιμο είναι 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 700 και 1050 ευρώ αντίστοιχα.
- Για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες/ στοιχείων οχήματος για 20 μέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 1400 και 2100 ευρώ αντίστοιχα.
- Για αντικανονικό προσπέρασμα το πρόστιμο είναι 700 ευρώ
- και αφαίρεση άδειας οδήγησης & στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος για 20 μέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 1400 και 2100 ευρώ αντίστοιχα.
- Για παραβίαση STOP – παραχώρησης προτεραιότητας το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 20 μέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 1400 και 2100 ευρώ αντίστοιχα.
- Για αυτοσχέδιους αγώνες το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 30 μέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 1400 και 2100 ευρώ αντίστοιχα.
- Για επικίνδυνους ελιγμούς το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 30 μέρες & στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος για 10 μέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 1400 και 2100 ευρώ αντίστοιχα.
- Για παράνομη στάση – στάθμευση το πρόστιμο είναι 40 με 150 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση. Αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και στοιχείων οχήματος για 10 ημέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 80-300 και 120-450 ευρώ αντίστοιχα.
- Για μη χρήση ζώνης ασφαλείας το πρόστιμο είναι έως 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας 10 ημέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 700 και 1050 ευρώ αντίστοιχα.
- Για αντικανονική χρήση κινητού τηλεφώνου το πρόστιμο είναι 100 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 30 ημέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 200 και 300 ευρώ αντίστοιχα.
Οι αλλαγές στα πρόστιμα για τις παραβάσεις του ΚΟΚ
Εν τω μεταξύ, σημαντικές αλλαγές στα πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, το οποίο εισήχθη την προηγούμενη εβδομάδα προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Σε ό,τι αφορά στα πρόστιμα που προβλέπονται για παραβάσεις του ΚΟΚ, μειώνονται κατά 40%.
Εξαιρούνται
- οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,
- συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες,
- παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
- παραβίαση του stop,
- επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού και
- παράνομη προσπέραση.
Για τις παραπάνω περιπτώσεις τα πρόστιμα αυξάνονται, ενώ αν οδηγός διαπράξει μία από αυτές τις παραβάσεις για τρεις φορές, μέσα σε πέντε χρόνια, τότε του αφαιρείται για πάντα το δίπλωμα οδήγησης.
Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση της διάταξης για μείωση του προστίμου στο μισό αν πληρωθεί μέσα σε 10 ημέρες.
Οι τρεις κατηγορίες και τα πρόστιμα
Με τον νέο ΚΟΚ, οι παραβάσεις ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες:
- στις χαμηλής (πρόστιμα έως 100 ευρώ)
- μεσαίας (πρόστιμα από 101 ευρώ έως 300 ευρώ) και
- υψηλής επικινδυνότητας (πρόστιμα από 301 ευρώ έως 600 ευρώ).
Το νομοσχέδιο προβλέπει δύο ακόμη κατηγορίες: της πολύ υψηλής συχνότητας και τις αντικοινωνικής συμπεριφοράς.
Και στις δύο θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.
Σε παραβάσεις όπως
- η χρήση κινητού χωρίς ακουστικά,
- η ζώνη ασφάλειας,
- το κράνος,
- η μεταφορά παιδιών χωρίς ασφάλεια προβλέπονται διοικητικά μέτρα που είναι η αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 60 ημέρες.
Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε έξι μήνες για τη χρήση κινητού και την ασφαλή μεταφορά παιδιών ο παραβάτης θα πρέπει να επαναλάβει τις εξετάσεις οδήγησης.
Να σημειωθεί ότι για την παράβαση της προσπέρασης φορτηγών η ποινή είναι 30 μέρες αφαίρεση διπλώματος, χωρίς αφαίρεση πινακίδων την πρώτη φορά.