Αυξημένες θα είναι οι αντικειμενικές αξίες στα περισσότερα νησιά της χώρας και στις τουριστικές σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παραδώσει οι εκτιμητές ακινήτων στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Οι αυξήσεις φθάνουν σε ορισμένες περιοχές έως και το 100% των σημερινών αντικειμενικών αξιών ενώ κατά μέσο όρο σε 6.070 τιμές ζώνης καταγράφεται αύξηση κατά 40%. […]
Αυξημένες θα είναι οι αντικειμενικές αξίες στα περισσότερα νησιά της χώρας και στις τουριστικές σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παραδώσει οι εκτιμητές ακινήτων στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Οι αυξήσεις φθάνουν σε ορισμένες περιοχές έως και το 100% των σημερινών αντικειμενικών αξιών ενώ κατά μέσο όρο σε 6.070 τιμές ζώνης καταγράφεται αύξηση κατά 40%.
Αντίθετα μειώνονται οι τιμές στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, ενώ στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας οι μειώσεις αφορούν το 34% των ζωνών.
“Μέχρι σήμερα, τελευταία ημέρα της υποβολής, έχουν υποβάλει στοιχεία 99% των περιοχών, έχουμε μόλις 56 ζώνες χωρίς εκτίμηση και σε περιοχές που δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, ορεινές, με πολύ λίγους κατοίκους κτλ”, τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στο “Κόκκινο”.
Σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε μία σημαντική αύξηση αγοραπωλησιών» και παράλληλα διευκρίνισε την παρανόηση που υπάρχει για την προσδοκία μείωσης των αντικειμενικών λόγω της πτώσης τιμών στις συναλλαγές.
«Υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές περιοχές» όπως είπε.
Αλλαγές στους φόρους φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι «σε ένα 60% (6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών που εναρμονίζονται με τις εμπορικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σε ένα 23% (2.300) έχουμε μείωση, με το υπόλοιπο ποσοστό χωρίς μεταβολή».
Ανέφερε επίσης σε άλλο σημείο ότι «μεγάλη μείωση παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πιο πολύ σε περιοχές της επαρχίας είναι η μείωση. Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μειώσεις υπάρχουν στο 34% των ζωνών».
Αντίθετα, «τη μεγαλύτερη αύξηση έχουν τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο το ίδιο, κυρίως όσες έχουν σχέση με τον τουρισμό έχουν αύξηση».
Το ψηφιακό σύστημα που έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί είναι εκείνο που με τις αγοραπωλησίες και όλες τις άλλες συναλλαγές θα ανανεώνεται και θα έχουμε ανά πάσα στιγμή αντικειμενικές αξίες εναρμονισμένες με την πραγματική εικόνα κάθε έτους.
Όσον αφορά τα προσδοκώμενα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ, που «νομίζω ότι θα είναι με τις καινούργιες τιμές, αυτός είναι ο στόχος», όπως είπε, «με μία πρώτη ανάλυση, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα», ενώ «δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου».
Αυξήσεις – σοκ στον ΕΝΦΙΑ για εκατομμύρια κατοίκους
Το σχέδιο της κυβέρνησης:
1. Οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις λαϊκές περιοχές και στα χωριά. Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ τόσο στις φθηνές περιοχές όσο και στις ακριβές.
Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε κενό της τάξεως των 300-500 εκατ. ευρώ το οποίο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καλυφθεί.
2. Η κάλυψη του ανωτέρω κενού των 300-500 εκατ. ευρώ θα γίνει μέσω του συμπληρωματικού φόρου.
Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα αποδίδουν στην κυβέρνηση 629 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να εκτοξευτεί στα περίπου 1,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείο είναι να διατηρηθούν στα ίδια περίπου επίπεδα οι συντελεστές μέχρι τα 500.000 ευρώ και να αυξηθούν σημαντικά για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας έτσι ώστε να καλυφθεί η τρύπα από τη μείωση του κύριου φόρου.