Το φαράγγι της Νέδας Στην δύση της Πελοποννήσου, εκεί που συναντιούνται η Μεσσηνία με την Ηλεία, κυλά ένα ποτάμι που δημιουργεί εντυπωσιακούς καταρράκτες και φυσικές «πισίνες». Το φαράγγι που διασχίζει είναι, όπως εύκολα θα μάντευε κανείς, αυτή την εποχή στα καλύτερά του. Για να το διασχίσετε, θα υπολογίσετε γύρω στις 4-5 ώρες. Το […]
Το φαράγγι της Νέδας
Στην δύση της Πελοποννήσου, εκεί που συναντιούνται η Μεσσηνία με την Ηλεία, κυλά ένα ποτάμι που δημιουργεί εντυπωσιακούς καταρράκτες και φυσικές «πισίνες». Το φαράγγι που διασχίζει είναι, όπως εύκολα θα μάντευε κανείς, αυτή την εποχή στα καλύτερά του. Για να το διασχίσετε, θα υπολογίσετε γύρω στις 4-5 ώρες.
Το φαράγγι του Βουραϊκού
Πιο συχνά θα ακούσετε να το αναφέρουν ως «φαράγγι του Οδοντωτού», από το όνομα του τραίνου που συνδέει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα –και το οποίο κάνει, μια από τις ομορφότερες σιδηροδρομικές διαδρομές στην Ελλάδα. Είναι αυτή η ίδια διαδρομή που θα απολαύσετε καλύτερα με τα πόδια, διασχίζοντας τα είκοσι χιλιόμετρα του φαραγγιού (ή ένα μόνο τμήμα του).
Η ομορφιά ενός Νορβηγικού φιόρδ είναι πραγματικά αναζωογονητική!
Το φαράγγι μπορείτε εύκολα να το διασχίσετε μόνοι σας, ξεκινώντας από τα Καλάβρυτα και ακολουθώντας το άριστα σηματοδοτημένο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, ή απλούστερα τις ράγες του τραίνου. Ολόκληρη η διαδρομή διαρκεί περί τις 6 ώρες.
Το φαράγγι της Σαμαριάς
Το επικότερο των φαραγγιών της Ελλάδας, η Σαμαριά θέλει περισσότερο απ’ όλα καλή φυσική κατάσταση. Κυρίως γιατί δεν υπάρχει τρόπος να περπατήσεις ένα μόνο τμήμα της: άπαξ και μπεις έχεις να αντιμετωπίσεις και τα 16 της χιλιόμετρα ως την έξοδο, εκτός εάν μπεις από την είσοδο της Αγίας Ρούμελης, διασχίσεις μόνο το (ομολογουμένως λιγότερο εντυπωσιακό) νότιο τμήμα και γυρίσεις πίσω.
Τα δύσκολα, όμως, είναι πάντα τα καλύτερα, και η Σαμαριά αξίζει με το παραπάνω όλο τον κόπο που θα βάλετε: Βαθιές, επιβλητικές χαράδρες, πηγές με τρεχούμενα νερά και ειδυλλιακές ρεματιές δημιουργούν το φαντασμαγορικό σκηνικό, που καταλήγει σε μια αναζωογονητική βουτιά στα νερά του Λιβυκού, στην παραλία της Αγίας Ρούμελης, απ’ όπου σας μαζεύει ημιλιπόθυμους αλλά πανευτυχείς το καραβάκι για να σας γυρίσει στη Σούγια, στη Χώρα Σφακίων ή στην Παλαιόχωρα. Υπολογίστε το λιγότερο 6 ώρες για την διαδρομή.
Το φαράγγι του Αχέροντα
Το δεύτερο διασημότερο φαράγγι της Ηπείρου είναι τόσο ποτισμένο από τους μύθους του, που ο κόσμος συχνά ξεχνά να αναφέρει ότι είναι και άλλο τόσο φαντασμαγορικό: Θεόρατα, ολόλευκα βράχια υψώνονται ως τον ουρανό, αιωνόβια πλατάνια απλώνουν τις ρίζες τους παντού και φυτρώνουν στα πιο παράξενα σημεία, κρυστάλλινα νερά αναβλύζουν από τις σχισμές των βράχων και δημιουργούν μικρά καταρρακτάκια.
Όλα αυτά τα συνοδεύει, στα σημεία που το ποτάμι κυλά πίσω από τα βράχια, το απόκοσμο βουητό που πρέπει να έκανε τους αρχαίους ημών να καταλήξουν πως εδώ ήταν σίγουρα η πύλη του κάτω κόσμου.
«Ύμνος» από το… διάστημα σε Ελλάδα και Νταλάρα (vid)
Για να διασχίσετε ολόκληρο το φαράγγι του Αχέροντα θα περπατήσετε και θα κολυμπήσετε σε νερά που αρχικά θα σας δώσουν την εντύπωση λιωμένου πάγου (αλλά μετά από λίγο θα συνηθίσετε) για περίπου έξι ώρες. Οι οποίες δεν θα θέλετε να τελειώσουν.
Το φαράγγι του Βίκου
Το δημοφιλέστερο φαράγγι της Ηπείρου, ίσως και ολόκληρης της Ελλάδας, μετρά… μπόλικα υπερθετικά ακόμα: Είναι το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου (κατέχει και ρεκόρ Γκίνες γι’ αυτό), απλώνεται σε μήκος που αγγίζει τα 12 χιλιόμετρα και «βουτά» σε βάθη που ξεπερνούν το χιλιόμετρο.
Διασχίζεται από το καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης, τον Βοϊδομάτη, το νερό του οποίου σου λέει μπορείς να το πιείς. Και αν δεν είναι όλοι αυτοί λόγοι να το διασχίσετε είναι σίγουρα οι πολλές, διαφορετικές (αλλά όλες τους εξίσου φαντασμαγορικές) διαδρομές του, που ξεκινούν από καθένα από τα Ζαγοροχώρια του και ακολουθούν την πορεία του ποταμού και των καταπράσινων μονοπατιών του, κάτω από τοξωτά γεφυράκια, μέσα από λουλουδιασμένα τοπία, στη σκιά επιβλητικών βράχων που κόβουν την ανάσα.
Το φαράγγι του Ενιπέα
Θα ολοκληρωνόταν η λίστα με τα ωραιότερα φαράγγια της Ελλάδας χωρίς ένα πέρασμα από το βουνό των θεών;
Οι «καυτοί» προορισμοί του TripAdvisor για το 2018
Το ξακουστό και κοσμαγάπητο φαράγγι του Ολύμπου δανείζεται το όνομά του από το ποτάμι που το διασχίζει, κι εκείνος με τη σειρά του από τον μόνο Ποτάμιο Θεό, γιο του Ωκεανού της ελληνικής μυθολογίας, που ήταν όμορφος.
Διασχίζει τα φαντασμαγορικά τοπία του βουνού των θεών επί επτάμισι χιλιόμετρα, ξεκινώντας από τα περίφημα Πριόνια και καταλήγοντας στο Λιτόχωρο.