Έτοιμοι να εγκαταλείψουν την χώρα είναι οι περισσότεροι νέοι Έλληνες. Απελπισμένη από την οικονομική κατάσταση, όσο και τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, οι πιο πολλοί φτιάχνουν βαλίτσες, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο εκτός συνόρων. Συγκεκριμένα, έξι στους δέκα ηλικίας 20 έως 34 ετών δηλώνουν πρόθυμοι για μετεγκατάσταση προκειμένου να έχουν δουλειά. Τo φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται […]
Έτοιμοι να εγκαταλείψουν την χώρα είναι οι περισσότεροι νέοι Έλληνες.
Απελπισμένη από την οικονομική κατάσταση, όσο και τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, οι πιο πολλοί φτιάχνουν βαλίτσες, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο εκτός συνόρων.
Συγκεκριμένα, έξι στους δέκα ηλικίας 20 έως 34 ετών δηλώνουν πρόθυμοι για μετεγκατάσταση προκειμένου να έχουν δουλειά.
Τo φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται μόνο στους Έλληνες νέους αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό φαινόμενο με 50% των ανέργων νέων να θεωρεί τη μετανάστευση ως λύση στο πρόβλημα της ανεργίας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας το 31% των ανέργων ηλικίας 20-34 ετών στη χώρα μας δηλώνει έτοιμο να μετακομίσει σε άλλη πόλη εντός Ελλάδας, προκειμένου να αναζητήσει εργασία.
Ένα επιπλέον 17% είναι έτοιμο για μετακίνηση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ένα 11% εμφανίζεται διατεθειμένο να μεταναστεύσει σε τρίτες χώρες.
Αν και το ποσοστό του 41%, που δεν αισθάνεται έτοιμο για μία τέτοια κίνηση, ακούγεται ίσως υψηλό, δεδομένων των πολύ υψηλών ποσοστών ανεργίας των νέων στη χώρα, είναι πάντως αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο.
Πνιγμένοι στα χρέη οι Έλληνες, με το βλέμμα στη μετανάστευση
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών -μελών το 50% των ανέργων ηλικίας 20-34 ετών είναι απρόθυμοι για αλλάξουν τόπο κατοικίας. Το 21% είναι έτοιμοι να μετακινηθούν, αλλά εντός των συνόρων της χώρας τους, ενώ το 12% θα εξέταζε τη μετακίνηση σε άλλο κράτος μέλος της Ένωσης και το 17% θα ήταν έτοιμο να μεταναστεύσει εκτός κοινότητας.
Οι άνεργοι με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης είναι πιο έτοιμοι για μία μετακίνηση (22% εντός της χώρας, 16% στην Ε.Ε.).
Οι πιο επιφυλακτικοί Ευρωπαίοι σε μία αλλαγή τόπου κατοικίας είναι οι νέοι άνεργοι της Μάλτας (73% δηλώνουν ανέτοιμοι για κάτι τέτοιο), της Ολλανδίας (69%) και της Κύπρου (68%).
Συνολικά σε 17 κράτη μέλη ποσοστό άνω του 50% δηλώνουν ότι δεν είναι έτοιμοι για μία μετακίνηση με στόχο την εύρεση εργασίας.